Wys

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
razz87

Wysłanie sygnału ping przez interfejs

Post autor: razz87 »

Witam.

Mam dość dziwny problem. Pposiadam dwa łącza, od dwóch różnych operatorów. Przy próbie wysłania sygnału ping do zdalnego hosta pojawia się dość ciekawy problem.

Kod: Zaznacz cały

ping google.pl -I eth0
PING google.pl (173.194.44.31) from [B]xx.xx.xx.xx[/B] eth0: 56(84) bytes of data.
64 bytes from muc03s07-in-f31.1e100.net (173.194.44.31): icmp_req=1 ttl=53 time=51.2 ms

ping google.pl -I eth1
PING google.pl (173.194.44.63) from [B]yy.yy.yy.yy[/B] eth1: 56(84) bytes of data.
From yy.isp.pl (yy.yy.yy.yy) icmp_seq=1 Destination Host Unreachable

Dodam, że w sytuacji gdy dla -I podam adres IP w obu przypadkach wszystko działa jak należy.
Awatar użytkownika
Andyk
Beginner

Post autor: Andyk »

No to sprawdź konfiguracje dla eth1. Zobacz jak jest dla eth0 i porównaj.
Awatar użytkownika
LordRuthwen
Moderator

Post autor: LordRuthwen »

A ja mam inne pytanie:
Jak wygląda u Ciebie tablica routingu?
To powinno rozwiązać wszystkie wątpliwości.
sethiel
Junior Member

Post autor: sethiel »

Odpowiedzią na Twój problem będzie:

ip route add table ISP1 ....
Swoją drogą ma ktoś gotowe tabelki ip route dla dwóch isp, cały ruch bez żadnego podziału "byle by ping szedł?"
U mnie "default" krew psuje, a bez "default" nie bangla. Jakoś nie bardzo miałem potrzebę aby działało ale warto wiedzieć.
Wszystkie opisy są rozbudowane o megatony informacji które trzeba odfiltrować. A mi zawsze wystarczałoby aby ping poleciał i jednym i drugim interfejsem, a dalej do już sobie poradzić łatwiej.
mariaczi
Member

Post autor: mariaczi »

@sethiel - Pozwolisz, że nie będę przepisywał, bo to działa http://lukasz.bromirski.net/docs/transl ... IPLE-LINKS
sethiel
Junior Member

Post autor: sethiel »

A to widzę, że może za jakiś czas dojrzeję i napiszę posta ze swoją tablicą routingu i może ktoś zauważy gdzie mam babola - bo z tego opisu korzystałem, to tak nawet ze trzy lata temu.
Dość lania wody - zazwyczaj leję ją w piątek.
Dzięki. Czuję jakby miała być jutro sobota a tu takie zaskoczenie.
razz87

Post autor: razz87 »

Tabela main i ISP-01 wyglądają prawie tak samo (różnice w wpisach dla adresów lokalnych), ISP-02 jest taka sama, tylko brama domyślna jest ustawiona na drugiego operatora. Dodatkowo ip rule add from/to IP_PIERWSZEGO_ISP table ISP-01 i adekwatnie dla drugiego ISP.
ODPOWIEDZ