Dalej nie do końca wiem co chcesz zrobić.
Ten VPS jest jedyną maszyną jaką zarządzasz czy może pełni on funkcję routera ma dwie wirtualne karty jedna z zewnętrznym IP druga z jakąś prywatną siecią i do tej sieci prywatnej podłączone są jakieś inne serwery i to im chcesz przekierowywać pakiety.
Jeśli przypadek drugi to zrobisz to faktycznie za pomocą:
Maskarada też się przyda ale do udostępnienia łącza komputera w sieci z prywatnymi IP.
Natomiast jeśli chodzi o przypadek pierwszy i chcesz to robić dla lokalnego komputera to z tego co wiem to niestety nic z tego.
Popatrz tutaj:
http://zsk.wsti.pl/publikacje/iptables_przystepnie.htm
Jeśli by wierzyć w to co tam napisano to :
Pakiet stworzony na lokalnym komputerze przez jeden z procesów odbędzie swoją drogę kolejno przez:
- łańcuch OUTPUT tablicy raw
- łańcuch OUTPUT tablicy mangle
- łańcuch OUTPUT tablicy nat (tylko jeśli jest pakietem nawiązującym nowe połączenie)
- łańcuch OUTPUT tablicy filter
oraz
Pakiet, którego celem nie jest nasza lokalna maszyna, a otrzymany został z jednego z interfejsów sieciowych odbędzie swoją drogę przez:
- łańcuch PREROUTING tablicy raw
- łańcuch PREROUTING tablicy mangle
- łańcuch PREROUTING tablicy nat (tylko pakiet tworzący nowe połączenie)
- łańcuch FORWARD tablicy mangle
- łańcuch FORWARD tablicy filter
- łańcuch POSTROUTING tablicy mangle
- łańcuch POSTROUTING tablicy nat (tylko pakiet tworzący nowe połączenie)
Czyli pakiety wyprodukowane przez nas samych nie przełarzą przez łańcuchy POSTROUTING tablicy nat i PREROUTING tablicy nat
czyli z forwardowania nici.
Możesz zmienić IP docelowe poprzez zabawę z plikiem /etc/hosts ale portu w ten sposób nie zmienisz.
Oczywiście mogę nie mieć racji w takim przypadku prosił bym by mnie ktoś poprawił.
Pozdrawiam.