Prawa dost

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
sync667

Prawa dostępu do SSH

Post autor: sync667 »

Witam.
K
ieruję do Was z zapytanie odnośnie przydzielenia dostępu do SSH drugiej osobie, ale tak żeby miała dostęp tylko do jednego katalogu i przez ssh nie mogła uzyskać dostępu do niedozwolonych poleceń, procesów itp.

Np. chcę użytkownikowi Jurek przydzielić dostęp do katalogu /xxxx/pl i dostęp do SSH z poleceniem:

Kod: Zaznacz cały

screen -x nazwa
a także polecenia do wykonywania tylko w tym katalogu.

Czy istnieje taka możliwość?
Awatar użytkownika
Kamilko
Beginner

Post autor: Kamilko »

W pliku konfiguracyjnym ssh dodajesz użytkowników, a dokładniej w pozycji AllowUser (bądź users).
Co do blokady komend/home to należy po prostu ograniczyć uprawnienia dla danego użytkownika.
sync667

Mógłbyś trochę bardziej rozwinąć twoją wypowiedź. Może jakieś konkretne odnośniki?
Awatar użytkownika
Kamilko
Beginner

Post autor: Kamilko »

http://hektor.umcs.lublin.pl/~agatag/ss ... konfig.htm - tutaj znajdziesz w tabelce informacje odnośnie pytania pierwszego.

Co do drugiego: http://www.chmod.pl/ - trochę cierpliwości i dojdziesz do ładu. Jeśli znajdziesz inne rozwiązanie (szybsze) to daj znać.
sync667

Nijak mi nie pomogłeś kolego odnośnie pierwszego pytania. Ja już mam skonfigurowane SSH, lecz teraz szukam zaawansowanych opcji dostępu, a na prawach dostępu się znam więc zbędny odnośnik.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

sync667, jeszcze jedna uwaga w temacie niezwiązana z wątkiem i otrzymasz ostrzeżenie.
Na forum staramy się posługiwać poprawnym językiem polskim. Więc proszę abyś zaczął respektować zasady posługiwania się językiem polskim.
Van Pytel
Beginner

Post autor: Van Pytel »

Jeśli chcesz udostępnić program komuś i katalog to tylko prawa dostępu. To jest podstawa, a Ty chcesz zaawansowanych...
sync667

Van Pytel pisze:Jeśli chcesz udostępnić program komuś i katalog to tylko prawa dostępu. To jest podstawa, a Ty chcesz zaawansowanych...
No tak prawa dostępu, ale chodzi tu głównie o to, że w screenie będą pracować inne ważne procesy, do których ta osoba nie ma mieć dostępu, a udostępniając mu cały program screen dam jej taki dostęp.
Van Pytel
Beginner

Post autor: Van Pytel »

Nie testowałem tego osobiście, ale logicznie myśląc jeśli dam dostęp do screena, ale zablokuje np ps to nawet w screenie nie wykona ps. Jeśli się mylę to poprawcie.
sync667

Może nie wyraziłem się zbyt jasno, nie chodzi o to, że w samym screenie ta osoba wykona jakieś polecenia, lecz z dostępem do screena otworzy:

screen -x Jacek
ale będzie miała możliwość otworzenia również:

screen -x zakazane
czyli uzyska dostęp do screena, którego nie powinna mieć.
ODPOWIEDZ