Wiele systemów plików na jednym urz
Aha, to w takim razie wykracza to poza zakres mojej wiedzy. Ja nadal nie widzę możliwości zrobienia tego na jednym systemie plików tak aby jednocześnie był szyfrowany, ale i można go było wykorzystywać normalnie bez szyfrowania w innym miejscu. Tzn nie możesz ruszyć struktury systemu plików. Musiałbyś to robić na samych plikach. W ten sposób ogólnie znana by była nazwa pliku, wszystkie daty: utworzenia, dostępu itd., tylko zawartość byłaby szyfrowana.
Ja edytowałem mojego wcześniejszego posta i napisałem jak ja bym to zrobił gdybym musiał, korzystając z gotowych narzędzi.
Ja edytowałem mojego wcześniejszego posta i napisałem jak ja bym to zrobił gdybym musiał, korzystając z gotowych narzędzi.
Jak zrobić na jednej partycji dwa systemy plików? Jak żyję, jeszcze takiego cuda nie widziałem. Może wyjaśnisz mi jak to zrobić. Bo ja to rozumiem tak, że w jakiś magiczny sposób zakładasz (formatujesz) inne systemy plików na jednej partycjifado pisze:Jedna partycja montowana w dwóch miejscach z dwoma systemami plików..
Kod: Zaznacz cały
mkfs.ext3 /dev/sda1
mkfs.ext4 /dev/sda1
Tak jak już opisywałem masz 2 opcje:
- Dany system plików zostaje zmodyfikowany w taki sposób że nie narusza jego integralności, ale coś ma zmienione (np. w moim przypadku podmienia zawartość plików, czyli szyfruje je) wtedy tak odpowiednio system plików możesz zamontować sobie, mając bazowy system plików na urządzeniu. Wtedy montujesz swoją modyfikację i bazowy, i masz dwa systemy plików.
- Dowolny system plików i użycie FUSE, montujesz urządzenie np. w: Systemy plików oparte o fuse działają mniej więcej w ten sposób, że podajesz im ścieżkę w systemie a nie urządzenie, przez co wywołujesz np.:
/media/pliki
W tej chwili zostanie zamontowany drugi system plików, co prawda nie będziesz dostępu jednocześnie do obu ale jest możliwe zamontowanie dwóch systemów plików na jednej partycji.Kod: Zaznacz cały
./system_plików /media/pliki