Wiele systemów plików na jednym urz

Ogólne pytania dotyczące systemu
fado

Wiele systemów plików na jednym urządzeniu

Post autor: fado »

Witam.
Czy mógłby ktoś mnie uświadomić jak zachowuje się system w przypadku zamontowaniu kilku systemów plików na jednym urządzeniu?
Przykładowo, posiadam pendrive z ext3, montuję go do systemu, dodatkowo za pomocą FUSE montuję inny system plików na tym samym dysku pendrive (przykładowo w głównym katalogu tego urządzenia).

I teraz wygląda to mniej więcej tak, że jeżeli od montuję system plików oparty na FUSE, to przestaje on być widziany. Jak zachowa się ten drugi system plików (ext3) jeżeli będę chciał np wrzucić dane o rozmiarze równym pojemności dysku pendrive? Nadpisze mi te pliki, które FUSE zapisał?

Druga sprawa, czy jest możliwość wykrycia na urządzeniu (np. pendrive) użytych systemów plików (czy został użyty np. jakiś oparty na FUSE)?
Awatar użytkownika
Rafal_F
Moderator

Post autor: Rafal_F »

Co znaczy na jednym urządzeniu? Masz na myśli punkt montowania? Jeżeli zamontujesz wiele systemów plików na jednym punkcie montowania to one zostaną na siebie nałożone, tzn będziesz "widział" ostatnie zamontowane urządzenie. Czyli jeżeli na /media/dysk zamontujesz urządzenie /dev/sd1 to w media dysk będziesz widział pliki i foldery z /dev/sd1. Jeżeli na to zamontujesz dodatkowo /dev/sd2 to będziesz w /media/dysk będziesz widział /dev/sd2. Jeżeli odmontujesz /dev/sd1 to ponownie będziesz widziała /dev/sd1. O to chodziło?
fado

Chodziło mi o sytuację odwrotną /dev/sd1 zostanie zamontowane do /media/dysk1 i /media/dysk2 tyle że oba z różnymi systemami plików, jeden w praktyce dowolny np. ext3 a drugi będzie zbudowany na FUSE.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

Coś Ci się pomieszało. Jedna partycja z dwoma systemami plików?

Czy jedna partycja montowana w dwóch miejscach, czego jestem pewien nie da się zrobić.
fado

Jedna partycja montowana w dwóch miejscach z dwoma systemami plików. A powiem Ci, że da się zrobić. Przykładowo weź sobie źródła ext3, zmodyfikuj nieco system plików zbuduj i zamontuj oba systemy plików jednocześnie, jak widzisz da się.

Poza tym wziąłem przed chwilą sampel FUSA uruchomiłem i montowanie też się powiodło, za chwilę poszukam pełnego systemu plików na FUSE i przetestuję jak to działa bo widzę, że mam tu niedowiarków.
Awatar użytkownika
Rafal_F
Moderator

To zwykłe eksperymenty, czy istnieje jakiś praktyczny powód aby robić coś takiego? Oba systemy plików muszą być kompatybilne, inaczej któryś z nich będzie zgłaszał błędy i się posypie.
fado

Jednocześnie będzie używany tylko jeden system plików. Powód jest taki, że chcę przetwarzać przesyłane pliki na urządzenie bez zaglądania do kodu modułów jądra, w tym wypadku bez konieczności przebudowywania systemów plików.
Awatar użytkownika
Rafal_F
Moderator

I ponownie nie rozumiem. W jaki sposób przetwarzać pliki? I dlaczego uważasz, że do przetwarzania plików potrzebne jest przebudowanie jądra. Wystarczy mieć tylko odpowiednie uprawnienia do plików (rw) i można zrobić na nich wszystko.
fado

Przetwarzać w sensie szyfrować może to Ci nieco wyjaśni. Widzisz tylko powiedz w jaki sposób wykryjesz zdarzenie, że plik jest odczytywany lub zapisywany? Wszystko ma się dziać bez wiedzy użytkownika, on używa dysku pendrive tak jak zawsze to robił, a moja aplikacja daje mu możliwość szyfrowania plików w "locie".

Jaśniej? Wykonujesz operację mv z dysku na dysk pendrive. Docelowo spodziewasz się tego samego pliku, w moim przypadku ma on być zapisany na dysku pendrive w postaci zaszyfrowanej, więc w locie muszę zmienić to co jest zapisywane na urządzeniu.

Dalsza dyskusja "a po co?", "a dlaczego?" nie ma sensu, mam takie coś do zrobienia o wiele bardziej rozbudowane niż to opisałem i tyle w tej kwestii.
Awatar użytkownika
Rafal_F
Moderator

Już wszystko jasne. A musi to być aż tak przekombinowane? Szukałeś gotowych rozwiązań: http://www.debianadmin.com/filesystem-e ... linux.html
W internecie jest mnóstwo opisów, jak dobrze poszukasz na pewno coś znajdziesz.

Edycja: Jeżeli chcesz aby użytkownicy mogli tego samego pendrive wykorzystywać z szyfrowaniem i bez jednocześnie, to najlepiej utworzyć na nim wirtualny system plików (VFS), najlepiej jakiś z możliwością zmiany rozmiaru w locie. Później wykorzystać jakieś narzędzie z linku powyżej, albo od razu http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_cr ... le_systems
I tu jeszcze jakiś opis: http://kailaspatil.blogspot.com/2009/08 ... -evfs.html
ODPOWIEDZ