Konfiguracja FTP, ograniczenie uprawnie

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
Gary

Konfiguracja FTP, ograniczenie uprawnień użytkownika

Post autor: Gary »

Witajcie drodzy użytkownicy niezwykle trudnego systemu Linux

Na wstępie zaznaczę, że jestem średnio zaawansowanym amatorem w tej dziedzinie i wyjaśnię co i jak mi nie działa. Liczę na solidną odpowiedz a nie "wujek Google wie" bo szukałem i albo nie mogę trafić albo poradnik są nie pełne.

Otóż:
Posiadam aktualnie serwer VPS na którym już zainstalowałem Counter Strike: Source (Działa i nie wyłącza się po wyjściu z putty), również NX-a oraz serwer FTP, no i właśnie.

Na potrzebny właśnie Counter Strike potrzebowałem stworzyć serwer ftp, na który jeden z adminów technicznych będzie sobie wrzucał pliki serwerowe gry jak pliki typu .amx .smx .cfg itp itd. Utworzyłem konto za pomocą tego poradnika Klik i tak konto oczywiście działa i z programu FileZilla loguje się na FTP, ale mam dostęp do wszystkich katalogów. I tu zaczynają się schody przeczytałem poradniki, że należy linie z pliku protfdp.conf

Kod: Zaznacz cały

# Use this to jail all users in their homes # DefaultRoot   #
Nowa linia wygląda tak:

# Use this to jail all users in their homes 
DefaultRoot   #
Po tym zabiegu użytkownik faktycznie może siedzieć w swoim katalogu lecz mi chodzi o to aby miał on jedynie wgląd i logował się automatycznie do katalogu /home/cs2 i tylko do katalogu cs2 miał dostęp, uprawnienia oraz tylko w nim się mógł poruszać a aby nie mógł wyjść w górę do plików systemowych.

Proszę o opis jak to zrobić, polecenia do ssh. Moja przygoda z VPS-ami nie jest długa a prędzej z samymi serwerami gier.

Zrozumcie początkującego i pomóżcie swoim doświadczeniem.

Pozdrawiam.
Gary
dhapollo
Beginner

Post autor: dhapollo »

A nie powinno to wyglądać tak?

DefaultRoot                    ~
Polecam Tobie
http://debian.linux.pl/content/338-prof ... w-15-minut
Gary

DefaultRoot            ~
No tak, akurat błąd, gdy napisałem post linia tak właśnie wygląda, lecz pytanie brzmi czy da się użytkownika uwięzić w innym katalogu niż jego własny?
Awatar użytkownika
Rafal_F
Moderator

Post autor: Rafal_F »

Tak do końca to się na tym nie znam, ale na moje oko DefaultRoot to nazwa parametru a ~ to wartość jaką przyjmuje, czyli jakbyś zrobił:

DefaultRoot /home/cs2
To chyba powinno działać tak jak chcesz.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Poszukaj dobrze na forum, temat poruszany i rozwiązany wielokrotnie.
dhapollo
Beginner

A jak ktoś inny się będzie chciał zalogować to też dostanie prawa tylko do tego katalogu?

Może da rade poświęcić 15 minut i wykonać to tak jak trzeba?

Autor zrobi jak chce ja się też nie znam
sethiel
Junior Member

Post autor: sethiel »

Jeśli chcesz umieścić kilku użytkowników w tym samym katalogu to nie rób tego globalnie w /etc/proftp/proftpd.conf tylko lokalnie w /etc/passwd - ustaw im taki sam katalog domowy i tą samą grupę. Oraz daj uprawnienia 770.
Gary

fnmirk, gdybym znalazł rozwiązanie na forum to nie tworzył bym takiego tematu na forum, to chyba logiczne. Irytujące są takie wypowiedzi "było na forum", "google.pl".

Chodzi o utworzenie ogólnie dla każdego ponieważ tylko jeden użytkownik będzie stworzony gdyż potrzeba tylko dostępu z ftp do katalogu CS-a. Po dodaniu linijki ze źródłem użytkownik faktycznie zalogował się do katalogu ale nadal może wychodzić poza niego aż do plików systemowych Linuksa.

Jeszcze jakieś pomysły?
dhapollo
Beginner

a czy coś takiego zadziała?

DefaultRoot ~ /home/cs2
albo przesuń tyldę "~" za katalog

Spróbuj ale nie gwarantuje że zadziała.

Swoją drogą podałem ci gotowca w linku wystarczy wpisać kilka linijek. Czemu nie chcesz tego zrobić?
ODPOWIEDZ