[+] Jak

Pomoc dotycząca instalacji systemu
max4000

[+] Jaką wersję Debiana zainstalować na HP xw4300

Post autor: max4000 »

Witam.
Mam problem z instalacją Debiana 64bit na laptopie hp xw4300, już zaktualizowałem bios w komputerze pod 64bit ale nadal mi nie czyta płytki.
Płyta z obrazem Debiana nie jest czytana, nie startuje, jaka może być tego przyczyna?
Pragnę nadmienić, że jestem początkujący.
Zależy mi bo w komputerze mam 8GB RAM i jest niewykorzystane, a z tego co czytałem na wersji jądra bigkernel pod 32bit nie wykorzystam całego RAM-u na jedną aplikację (chyba dobrze się wyrażam).

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
otypoks
Beginner

Post autor: otypoks »

Oczywiście ściągnąłeś obraz płyty dla amd64 a nie dla ia64?
kiko80
Beginner

Post autor: kiko80 »

Oczywiście nagrałeś wybierając Nagraj obraz z pliku a nie jak co niektórzy że jako zwykły plik.
max4000

kiko80 pisze:Oczywiście nagrałeś wybierając Nagraj obraz z pliku a nie jak co niektórzy że jako zwykły plik.
Tak nagrałem obraz, nagrywałem też 32 bitową wersję i się uruchamia, natomiast 64 bitowa nie startuje.
otypoks pisze:Oczywiście ściągnąłeś obraz płyty dla amd64 a nie dla ia64?
Oczywiście wybrałem ia64 pod intela, NIE AMD, a dlaczego miałbym wybrać dystrybucję pod amd skoro mam intela?
Awatar użytkownika
otypoks
Beginner

Post autor: otypoks »

I oczywiście nie zadałeś sobie trudu aby przeczytać podlinkowaną stronę na Wikipedii.
Model programowy IA-64 jest wykorzystywany przez procesory Itanium oraz Itanium 2.
Ściągnij obraz dla amd64 i instaluj.
max4000

otypoks pisze:I oczywiście nie zadałeś sobie trudu aby przeczytać podlinkowaną stronę na Wikipedii.

Ściągnij obraz dla amd64 i instaluj.
Może masz rację, ale wydało mi się to nielogiczne aby instalować obraz pod amd na intelu.
Jak wrócę z wakacji to postaram się zainstalować, poinformuje o moich postępach za 1,5 tygodnia.

Jeśli to jedyna przyczyna nieinstalowania się Debiana to z góry dziękuję.
mala.ksiazka

Post autor: mala.ksiazka »

w tym wypadku to powinno być przyczyną , ale w razie gdyby nadal nie działało to pisz
ODPOWIEDZ