[+] Dreamlinux i Windows7, brak gruba

Problemy dotyczące innych systemów operacyjnych
mazak23

[+] Dreamlinux i Windows7, brak gruba

Post autor: mazak23 »

Witajcie.
To mój pierwszy post wiec proszę o wyrozumiałość.

Mam zainstalowanego Dreamlinuksa5 i Windowsa7 na jednym dysku.
Zachciało mi się aktualizację pierwszego zrobić i w wyniku tego źle zapisałem grub (zamiast w sda zapisałem chyba na partycji linuksowej gdzie był punkt montowania montowania głównej partycji / - możliwe, że sda4.

Mam na tym dysku sporo partycji bo m.in. mam kopie zapasowe całych dysków do innych komputerów.

Teraz sytuacja jest taka, że nadpisałem mbr z Windowsa7 i nie mam dostępu do partycji z Dreamlinuksem.

Nie chcę instalować Dreamlinuksa ponownie.

Moje pytanie, czy da się jakoś dopisać do menadżera Windowsowego Linuksa, żeby był na liście wyboru przed startem systemu (tak jak to wcześniej w grubie było).
Wolałbym nie instalować gruba (czytam jego dokumentację i jest dość skomplikowana).

W ogóle teraz nie pojawia mi się lista z wyborem systemu - od razu po biosie uruchamia się Windows.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

Wiesz o czym mówisz, napisałeś bez jakiejkolwiek logiki.
da się jakoś dopisać do menadżera Windowsowego Linuksa, żeby był na liście wyboru przed startem systemu (tak jak to wcześniej w grubie było).
grub nie jest windowsowym menadżerem.

http://blog.famzah.net/2011/11/12/boot- ... ot-loader/
Musisz szukać:
[INDENT]"boot linux under windows 7 "
"linux on windows 7 bootstart"
itp.[/INDENT]
mazak23

Nie no to że jestem początkującym, to nie znaczy że nie wiem co to grub. Może zbyt skomplikowane zdanie napisałem.
Chodzi mi o to żeby w menadżerze startowym Windowsa dopisać linijkę odpowiedzialną za uruchamianie Linuksa.
Nie chcę używać gruba do wyboru systemu, tylko to coś co jest w Windowsie. Wiem, w sumie powinienem szukać na forum windowsowym.

Dobrze, widzę że muszę użyć jakiegoś śmiesznego programu pod Windowsem, może takie czasy, że zamiast się bawić i grzebać w plikach tekstowych to szybko i bez bólu.

Dziękuję.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Szybko i bez bólu się nie da, a jak się da to jedynie można sobie krzywdę zrobić.
mazak23

No w tym to masz racje, myślałem, że ten program da radę, ale niestety.
Próbowałem kilku ustawień i Linux się nie uruchamia - na szczęście Windows jeszcze tak.
Pewnie się tak skończy, że będę musiał zainstalować gruba.

Windowsowy menadżer wyboru systemu nazywa się: "boot manager".

Dodane:
Już myślałem, że sobie poradziłem według tej strony:
http://www.iceflatline.com/2009/09/how- ... g-bcdedit/
a konkretnie robiąc to:
Boot the system again using either the GParted disk or the Ubuntu or Fedora install disk you downloaded and let’s make a mount point for the FAT32 share partition we created (I prefer using the GParted disk because it boots to a usuable state much faster than the Fedora or Ubuntu Live disk). Open a terminal and enter the following:
[TABLE]
[TR]
[TD="class: content"]mkdir /mnt/share [/TD]
[/TR]
[/TABLE]

Next, let’s mount the correct device to this directory. Recall from the GParted partitioning steps above that the FAT32 partition is located at device /dev/sda6. Note: using the FAT32 partition in this step is optional. You may chose to use another device such as a USB drive. Just make sure to mount the appropriate device. Enter the following:
[TABLE]
[TR]
[TD="class: content"]mount /dev/sda6 /mnt/share [/TD]
[/TR]
[/TABLE]

Write the first 512 bytes of our Linux boot partition to a file and copy that file to our FAT32 partition:
[TABLE]
[TR]
[TD="class: content"]dd if=/dev/sda3 of=/mnt/share/linux.bin bs=512 count=1[/TD]
[/TR]
[/TABLE]

Exit GParted now and reboot to Windows 7. Open the FAT32 partition and you should see the linux.bin file. Copy that file to the root of the Windows boot (active) partition (e.g., C:\). Next, let’s use BCDEdit to add an entry to Windows 7’s BCD store. Administrative privileges are required to use BCDEdit, so navigate to Start->All Programs->Accessories, Right-click on Command Prompt and select “Run as administrator.” Okay, now let’s start by creating an entry for our Linux distribution. Note here that you are free to choose another entry name if desired:
[TABLE]
[TR]
[TD="class: content"]bcdedit /create /d “Linux” /application BOOTSECTOR[/TD]
[/TR]
[/TABLE]

BCDEdit will return an alphanumeric identifier for this entry that I will refer to as {ID} in the remaining steps. You’ll need to replace {ID} by the actual returned identifier. An example of {ID} is {d7294d4e-9837-11de-99ac-f3f3a79e3e93}. Next, let’s specify which partition hosts a copy of the linux.bin file:
[TABLE]
[TR]
[TD="class: content"]bcdedit /set {ID} device partition=c:[/TD]
[/TR]
[/TABLE]

The path to our linux.bin file:
[TABLE]
[TR]
[TD="class: content"]bcdedit /set {ID} path \linux.bin[/TD]
[/TR]
[/TABLE]

An entry to the displayed menu at boot time:
[TABLE]
[TR]
[TD="class: content"]bcdedit /displayorder {ID} /addlast[/TD]
[/TR]
[/TABLE]

and finally, let’s specify how long the menu choices will be displayed:
[TABLE]
[TR]
[TD="class: content"]bcdedit /timeout 30[/TD]
[/TR]
[/TABLE]

That’s it! Now reboot and you will be presented with menu where you can choose to boot to Windows 7 or Linux.
Ale niestety, Linux się nie uruchamia.

Dodane:
Nie jest źle, właśnie pracuję na Linuksie. Uruchomiłem z trybu ,,rescue mode'' gruba.

Zrobiłem tak:
  1. Moj dysk z Linuksem to sda3.
  2. Wpisałem:

Kod: Zaznacz cały

set prefix=(hd0,3) /boot/grub

(wcześniej robiłem tu błąd, bo tak znalazłem na jakiejs stronie i wpisywałem:

set prefix=(hd0,3)/grub)
  3. Kod: Zaznacz cały

set root=(hd0,3)
  4. Kod: Zaznacz cały

insmod normal
  5. Kod: Zaznacz cały

normal
Po tych poleceniach dostałem się do mojego Linuksa.

Teraz się zastanawiam, czy instalować gruba na sda, bo chyba inaczej się nie da. Chciałem na sda3 ale nie pozwala, rozumiem, że tylko w MBR można go mieć.

Więc zrobię:

sudo update-grub
sudo grub-install /dev/sda
Sprawdzę, czy będzie wszystko w porządku.

Dodane:
Działa, wszystko się udało, jednak GRUB działa.
Usuwam tego windowsowy program rozruchowy i tyle.
Dziękuję za uwagę.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Tak na przyszłóąść: http://yampress.dug.net.pl/doku.php?id=system_dd
Jaką masz wersję gruba? W grub2 większość jest po UUID.
mazak23

Mam grub 1.99-22.1
Choć nie wiem, czy to jest wersja 2.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Tak to już 2 nieoficjalna.
Część gruba /boot/grub/grub.cfg z UUID

menuentry 'Debian Wheezy' --class debian --class gnu-linux --class gnu --class os {
    insmod gzio
    insmod part_msdos
    insmod ext2
    set root='(hd0,msdos5)'
    search --no-floppy --fs-uuid --set=root 2f080c08-e6d1-4885-9ccc-31562a0adde4
    echo    'Wczytywanie systemu Linux 3.2.0-3-686-pae...'
    linux    /boot/vmlinuz-3.2.0-3-686-pae root=UUID=2f080c08-e6d1-4885-9ccc-31562a0adde4 ro  quiet
    echo    'Wczytywanie początkowego dysku RAM...'
    initrd    /boot/initrd.img-3.2.0-3-686-pae

yampress@debian:~$ /sbin/blkid
/dev/sda6: UUID="504c0751-4d62-4954-8f86-037663a01a2f" TYPE="swap" 
/dev/sda1: LABEL="ZastrzeM-EM-<one przez system" UUID="FAB0488CB04850F5" TYPE="ntfs" 
/dev/sda2: UUID="E6686E75686E4481" TYPE="ntfs" 
/dev/sda3: UUID="422863B22863A41F" TYPE="ntfs" 
/dev/sda5: UUID="2f080c08-e6d1-4885-9ccc-31562a0adde4" TYPE="ext4" 
/dev/sda7: UUID="9917effe-97f0-418f-8899-a08e20b0cede" TYPE="ext4" 
yampress@debian:~$ 
Na sda5 mam Linuksa.
mazak23

Co to jest ten UUID? Coś czytałem o tym aby pliku grub.cfg nie edytować, to prawda?
Przecież wszystkie pliki w Linuksie tak na prawdę są tekstowe, to chyba można wszystko edytować.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Oznaczenia partycji za pomocą unikalnego identyfikatora. http://wiki.debian.org/Part-UUID.
Nie lubiłem tego kiedyś, ale teraz widzę, że bardzo przydatne. Trochę kłopotliwe.

Ja tam edytuję, ale za każdym razem kiedy aktualizuje mi się grub to podmieniam ustawienia według systemu. Te zmiany aktualnie edytuje się w oddzielnym pliku, w katalogu /etc/grub.d nie w /boot/grub/grub.cfg.
ODPOWIEDZ