Sta

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
MrDarkenRahl

Stałe IP na serwerze i automatyczne logowanie do sieci

Post autor: MrDarkenRahl »

Witam.
W najbliższym czasie zacznę stawiać Debiana 6.0.5 na małym komputerze jako mini-serwer. Z siecią będzie się łączył przez WiFi (moja sieć wygląda tak):

```````kabel````````````````WiFi`````
Internet------->router--------+---------+
``````````````````````````|````````|
``````````````````````````|````````|
````````````````````````laptop````serwer

Na serwerze będzie tylko serwer X, bez żadnych środowisk graficznych, więc będzie sterowany z laptopa przez WiFi z użyciem SSH. I tu pojawia się mój problem - jak ustawić adres IP na sztywno na serwerze, abym nie miał problemów z logowaniem się przez SSH? Bo planuję użyć monitor tylko przy instalacji, a potem pójdzie do piwnicy ;) .
Druga sprawa - dostęp do mojej sieci jest chroniony hasłem. Jak ustawić, aby serwer po włączeniu automatycznie połączył się z routerem (bo inaczej SSH szlag trafi ;) ).

Dodatkowo (lecz niekoniecznie ;) )
Czy znacie może konsolowe programy, które mogą przydać się na serwerze (np. ograniczanie łącza dla serwera, dysk sieciowy dla innych komputerów)? Lub może jest jakaś strona na której opisano takie programy?

Pozdrawiam
MrDarkenRahl
Awatar użytkownika
kodama
Junior Member

Post autor: kodama »

To tutaj masz pierwszy z brzegu przykład jak zrobić połączenie przez wifi.
Dalej (tj. przykładowo dysk sieciowy) to już możliwości kilka - smb, nfs... Google, szukać, uczyć się.
MrDarkenRahl

Post autor: MrDarkenRahl »

Żeby nie tworzyć nowego tematu - jak zainstalować MADWiFi bez dostępu do internetu - nie mam możliwości doprowadzenie kabla ani przeniesienia serwera, pozostaje przeniesienie odpowiednich paczek np. pendrivem, jednak nie wiem co i jak zrobić :/ (montować pendrive umiem). Jeżeli istotne - karta to AR2413 (jak wyczytałem sterowniki do niej to właśnie MADWiFi). Bardzo proszę o łopatologiczną instrukcje, bo krew mnie zalewa (ciągle nie mogę zająć się konfigurowaniem serwera, bo skoro nie połączę się z siecią, to SSH też nie pójdzie...).

EDIT
Oczywiście chodzi mi o sposób pod konsolą ;) .
Awatar użytkownika
Bastian
Member

Post autor: Bastian »

1. Instalujesz na jakiejs maszynie z internetem przy pomocy apta
2. Patrzysz jakie paczki ma w zależnościach
3. Bierzesz paczki z /var/cache/apt/archieves
4. Instalujesz te paczki na systemie bez neta
5. Jeżeli nadal pluje brakiem jakiś zależności to pobierasz je z płytki instalacyjnej albo z cache systemu z internetem

Mozesz też sciągnąc 17 (bodajże) płytek instalacyjnych debiana :)
ODPOWIEDZ