Cześć!
Używam Debian testowego Wheezy.
Jako że system mi się wiesza (może nie cały system; pracuję w środowisku graficznym, kiedy się zawiesi, mogę ruszyć tylko myszą i wyłączyć GDM3 przez CTRL + ALT + F1 polecenie:
od jakiegoś czasu, postanowiłem zainstalować nowsze sterowniki pod Intela. Na kanale #debian na serwerze postawiono mojemu systemowi diagnozę, że to musi być coś ze sterownikami. Powiedziano mi, że to nie może być sprawa X11, bo mogę ruszać kursorem myszy.
Kod: Zaznacz cały
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Mobile 945GSE Express Integrated Graphics Controller (rev 03)
00:02.1 Display controller: Intel Corporation Mobile 945GM/GMS/GME, 943/940GML Express Integrated Graphics Controller (rev 03)
Mój system działa na powyższym sprzęcie graficznym. Doszedłem do wniosku, że potrzebuję nowszych sterowników do karty graficznej. Nie zrobię tego przez aptitude. Z perspektywy Debiana Wheezy - mam najnowsze sterowniki.
Polecenie:
Kod: Zaznacz cały
aptitude safe-upgrade && aptitude dist-upgrade
oznajmia, że wszystko mam aktualne. Mam zamiar skompilować ze źródeł ten sterownik. Ściągnąłem xf86-video-intel-2.19.0, musiałem doinstalować drm_intel. To się udało; była to jedna z zależności. Potem pciaccess, które też zainstalowałem i stanęło na m.in. xorg-server. Potrzebuję wersji >= 1.6. Mam chyba starszą, skoro ./configure piszczy. Jeżeli zainstaluję xorg-server nowszy
ze źródeł, program aptitude będzie myślał wciąż, że mam starsze? Jak zainstaluję aktualizacje, które będą wciąż starsze niż to, co zainstaluję ze źródeł, to system się rozwali?
Co mam zrobić? Może co innego da się zrobić z tymi sterownikami, nie ruszać ich samemu?
Zamrażanie systemu nie pozostawia nic w dmesg, .xsession-error, X.org-0.
Pozdrawiam.