[+] Openbox zamiast Gnome?

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
bruus

[+] Openbox zamiast Gnome?

Post autor: bruus »

Witam.

Chciałbym zrezygnować z Gnome na rzecz Openboksa.
Mam zainstalowane oba środowiska, ale nie bardzo wiem jak się za to zabrać.
Co stracę usuwając Gnome, i czy mi się Openbox nie posypie przy tym?

Pozdrawiam,
Bruus
Awatar użytkownika
Bastian
Member

Post autor: Bastian »

Jak już to fluxbox. Openbox z tego co mi wiadomo nie jest już rozwijany. Fluxbox to menadżer okien a nie środowisko graficzne. Musisz o tym pamięŧać. Jeżeli odinstalujesz gnome, to nadal będziesz mógł (i zapewne potrzebował) używać programów gnome lub xfce z uwagi na to, że fluxbox (bo to tylko menadżer okien) nie posiada własnego zestawu programów użytkowych. Najbliżej chyba do fluxboksa jest xfce4 i jego programy według mnie najbardziej pasują. I odinstalowanie gnome nie posypie Ci fluxboksa.
bruus

Czyli generalnie tak czy inaczej musi być XFCE lub Gnome żeby cokolwiek można było podziałać.
Bo podejrzewam, że instalując jakiś program to i tak będzie sobie dociągał zależności czy to do Gnome czy też XFCE.
Awatar użytkownika
Rafal_F
Moderator

Post autor: Rafal_F »

Dla mnie brak programów jest zaletą. Sam sobie instaluje to co potrzebuję bez tego całego śmietnika. A jeżeli chcesz openboxa z programami użytkowymi to zainstaluj LXDE.
Awatar użytkownika
Bastian
Member

Post autor: Bastian »

bruus pisze:Czyli generalnie tak czy inaczej musi być XFCE lub Gnome żeby cokolwiek można było podziałać.
Bo podejrzewam, że instalując jakiś program to i tak będzie sobie dociągał zależności czy to do Gnome czy też XFCE.
Nie. Nie potrzebujesz XFCE. Potrzebujesz jedynie GTK+ a potem instalujesz wybrane aplikacje czy to z XFCE czy z Gnome.
bruus

Teraz wiem o co chodzi, dziękuję.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

ODPOWIEDZ