Witam
Posiadam Debian Etch, Neostrade i router SpeedTouch 510 Router-Switch.
Mój problem jest taki, że nawet gdy mam ustawione porty napt to mój amule i azureus pokazują, że jestem za zaporą... Mój adres dhcp jest ustawiony poprawnie co do portów.
(na ubuntu dapper i breazy było wszystko zawsze w porządku)
Nie mam zielonego pomysłu... jak zrobić "przejście" dla tych portów na debianie. Cały dzień spędziłem na szukaniu odpowiedzi :-( Proszę o pomoc.
Przekierowywanie portów
Miałem ten sam problem z amule. Też mam router - sprawdż DOK£ADNIE czy on nie blokuje portów które używa amule ( porty: 4662, 4661, 4665,4711 ). Mi porty błokował także shorewall ale go skonfigurowałem. Miałem też jeden firewall który też WSZYSTKO blokował nawet jak miałem dobrze skonfigurowane ( nie pamiętam jego nazwy ale jak sobie przypomne to napisze ).
Jeśli to nie pomoże to wtedy ci już raczej nie pomoge bo jestem początkujący ( ale jak mówiłem miałem ten sam problem i to co napisałem pomogło ).
pozdr
Jeśli to nie pomoże to wtedy ci już raczej nie pomoge bo jestem początkujący ( ale jak mówiłem miałem ten sam problem i to co napisałem pomogło ).
pozdr
A ja mam tak :
I azureus działa dobrze
Tylko, że ja mam DSL'a.
Kod: Zaznacz cały
iptables -t nat -A PREROUTING -p tcp -d IP_ZEW --dport 6990 -j DNAT --to IP_WEW:6990
iptables -t nat -A PREROUTING -p udp -d IP_ZEW --dport 6990 -j DNAT --to IP_WEW:6990

WpiszSkąd odczytam IP?
Kod: Zaznacz cały
# ifconfig
eth0 Link encap:Ethernet (...)
inet addr:<twoj_nr_ip> (...)