Debian 6.0 uruchomienie systemu na kompilowanym j

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
baroo

Debian 6.0 uruchomienie systemu na kompilowanym jądrze

Post autor: baroo »

Witam.
Mam następujący problem. Jeżeli wezmę Debiana 6.0, pobiorę źródła jądra i wykonam kompilację na podstawie pliku znajdującego się w katalogu: /boot/config-2.6.32-5-686, czyli oryginalnym z danej wersji dystrybucji, to po uruchomieniu systemu z nowym jądrem wyświetla mi się błąd taki jak w załączniku.
Czasami na pewnych maszynach pomaga przestawienie trybu SATA z AHCI na IDE, ale nie zawsze. Czym różni się jądro oryginalne od tego po kompilacji. Jak ten problem z [ładowaniem systemu[/b] można rozwiązać?

Z góry dziękuję za pomoc.
Załączniki
screen.jpg
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

W sumie niczym. To Twoje nie posiada nałożonych łat przez developerów Debiana.
A po co kompilujesz jądro?

Ja kompilację rozumiem przez:
  1. W standardowym jajku nie mam tego co potrzebuje do działania (obsługi) sprzętu itp.
  2. Potrzebuję jakiejś większej funkcjonalności po nałożeniu swoich łatek.
  3. Chcę się nauczyć kompilować jajo.
Do zwykłych zastosowań wystarcza domyślne jajo dostępne w Debianie. Więc po co tracić czas i nerwy. To już nie te czasy kiedy sprzęt był słaby i trzeba było jaja uszczuplać o każdy kilobajt zajętości pamięci i dysku. Domyślne jajo jest tak przygotowane aby działało na jak największej ilości sprzętu. Poza tym kiedy wyjdą jakies błędy w jaju, Debian je podmienia na bezbłędną wersje w sposób binarny, a Ty w takim przypadku musisz ściągać nowszą wersje ,,załataną'' i na nowo kompilować jajo, jeśli chcesz mieć bez ,,luk''.

Więc, czy da się naprawić. Tak zapewne da się zrobić. Ale to wiąże się z ponowną kompilacją i szukaniem gdzie jest błąd. A jak znowu źle wyjdzie to następna kompilacja. Ot takie życie. Chyba deweloperzy Debiana lepiej wiedzą co musi byc w jaju. Ja bym ich zdania nie podważał.
baroo

Odnośnie łatek to posiada, bo źródła ściągam przez:

Kod: Zaznacz cały

apt-get source nazwa
Kompiluję, bo potrzebuję elementów, których tam nie ma (inaczej czasu bym nie tracił jak słusznie zauważyłeś).

To ja wiem czego potrzebuję. Kompilowałem jądro w różnych wersjach Slackware, Debiana i Opentwrt, kilkaset razy zmieniając konfigurację, dodając różne rzeczy itp. A ten problem pojawił mi się aktualnie w Debianie 6.0. Być może nie do końca rozumiem kwestię kompilacji w stylu Debiana. Czy jeżeli ściągnę źródła za pomocą apt-get, skopiuję oryginalny konfig i zbuduję pakiet to czy otrzymam jądro o takiej samej funkcjonalności jak oryginalnie (bo z mojego doświadczenia wynika, że nie, lub coś pomijam)?
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Polecenie:

make oldconfig
wczytuje konfig z katalogu /boot, potem wykonujesz polecenie:

make config
Zmieniasz opcje, zapisujesz i kompilujesz.

Jaką wersję jądra kompilujesz i jak: 3.0 czy 2.6?

Tu jest mój stary opis jak kompilować wersję2.6 pod Denbianem http://wklej.org/id/691351/ skorzystaj i wysuń wnioski.

Wykorzystuję nowszą wersję jądra 2.6 z kernel.org ale również można wykorzystać jądro z repozytorium Debiana. Może jakaś opcja jest źle ustawiona. W takim przypadku należy zapisywać ważne opcje jakie zmieniasz. Nie mówię akurat o jakiś tam sterownikach ale o ważnych rzeczach, których nie powinno się usuwać (zmieniać).

apt-get installl kernel-source
Polecenie:

apt-get source
to nie do instalacji źródeł jądra, to do innych programów.
baroo

Dobrze, to co pobiera w takim razie polecenie:

apt-get source linux-image-2.6.32-5-686
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Nie wiem co pobiera. Przyznaje się bez bicia. Możliwe, że masz rację i też pobiera źródła jądra.

http://debian.linux.pl/entries/177-Komp ... dą-debiana

Zrobiłem wpis bo wielu jeszcze się pyta jak skompilować jajo w wersji 2.6. Stary bo stary ale na Debianie Squeeze powinien działać.
baroo

Spróbuję jedną i drugą metodą i zobaczę co się ściąga.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Daj znać jak co :P
ODPOWIEDZ