Debian, linksys, konfiguracja punktu dost

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
themdsx

Debian, linksys, konfiguracja punktu dostępu wifi z rejestracją

Post autor: themdsx »

Witam wszystkich forumowiczów.
M
am mały problem jak w temacie jak zrobić gorący punkt dostępu za pomocą Debiana i rutera linksys WRT54G.
Dodam, że nie ma mowy o wgraniu nowego oprogramowania typu Open WRT oraz żadnego innego na ruter. Pytałem się już na kilku forach odpowiedzi zero, może opiszę jak ma to wyglądać w praktyce.

Jakiś użytkownik jest w zasięgu punktu dostępu, pokazuje mu się na laptopie nowe połączenie wifi, klika w nie, a tu zamiast połączenia z internetem, zostaje przekierowany na stronę rejestracyjną. Po zarejestrowaniu i zalogowaniu dostaje pełny dostęp do internetu.

Chciałem wykonać MicroT ale to również odpada w Linuksie. Siedzę od wczoraj, zdołałem uruchomić na tym komputerze serwer www, ale z tym to jest koszmar jakiś. Proszę o niedawanie mi linków do gogle bo przeczytałem połowę już tematów, które tam się wyświetlają, lecz w żadnym nie ma czegoś takiego jak brak MT albo Opwen WRT.

Z tego co wyczytałem, muszę mieć serwer RADIUS, i umieć tak zrobić iptables (czytam podręcznik systemowy od 2 godzin) aby zadziałało, czy potrzebne mi coś jeszcze? W stylu SQIDA, DHCP? Jak tak to idę od razu się powiesić.

Znajdzie się osoba dobrej woli, która to wytłumaczy jak jakiemuś lamusowi, bądź ma jakąś instrukcje, książkę nawet po japońsku.
Awatar użytkownika
LordRuthwen
Moderator

Post autor: LordRuthwen »

ODPOWIEDZ