Witam.
Mam pytanie, zainstalowałem skonfigurowałem openvpn, wystawiłem certyfikaty, wszystko działa pięknie. Jestem zadowolony, ale certyfikaty, które umieszczam na mobilnym komputerze (Windows XP) można skopiować i przekazać innemu użytkownikowi i następnemu itd.
Wszystkie komputery z tym samym certyfikatem łączą się do sieci bez żadnych problemów. Czy to jest normalne? Jeżeli tak, czy ma ktoś pomysł jak zrobić aby certyfikatów niemożna było kopiować.
Chciałbym aby certyfikat wystawiony dla jednego komputera był tylko dla niego. Myślałem o kartach chipowych, ale może czegoś nie wiem.
Proszę o pomoc.
OpenVPN, certyfikat przypisany do okre
LDAP jako baza użytkowników (loginy i hasła) - nie jako kontroler domeny.
Wszyscy użytkownicy mają ten sam certyfikat i jak sie będą logować np przez openvpn gui będą musieli podać login i hasło z LDAP-a.
Jeżeli nie chcesz się pakować w ldap-a możesz trzymać użytkowników w mysql-u albo z pam.d - nie testowałem tych rozwiązań.
Wszyscy użytkownicy mają ten sam certyfikat i jak sie będą logować np przez openvpn gui będą musieli podać login i hasło z LDAP-a.
Jeżeli nie chcesz się pakować w ldap-a możesz trzymać użytkowników w mysql-u albo z pam.d - nie testowałem tych rozwiązań.
Możesz również założyć hasło na certyfikat dla każdego jak już było wyżej wspomniane a w konfiguracji serwera dać udokumentowaną opcję:
.Uncomment this directive if multiple clients
# might connect with the same certificate/key
# files or common names. This is recommended
# only for testing purposes. For production use,
# each client should have its own certificate/key
# pair.
#
# IF YOU HAVE NOT GENERATED INDIVIDUAL
# CERTIFICATE/KEY PAIRS FOR EACH CLIENT,
# EACH HAVING ITS OWN UNIQUE "COMMON NAME",
# UNCOMMENT THIS LINE OUT.
;duplicate-cn