Dlatego, że programiści Linuksa przestrzegają standardów to pod Linuksem, bez dodatkowego układu elektronicznego, nie ma prawa działać.
Czyli według Ciebie Linux nie potrafi wysłać danych przez port S-Video? Nawet kabel S-Video <--> S-Video nie będzie działał? Linux powinien tylko zapewnić wysłanie informacji z portu S-Video. O odbiór danych przez Eurozłącze martwi się telewizor, który notabene potrafi to robić (czyli odebrać dane wysłane przez kabel, który wcześniej opisałem).
Jak można bezpośrednio podpiąć sygnał chrominancji i luminacji do wejść rgb?
Czyli dalej sugerujesz, że to nie ma prawa działać? Jeżeli tak to rzeczywiście w takim wypadku
Witam.
Co prawda nie wiem jak rozwiązać problem, ale chciałbym wtrącić się do dyskusji od strony elektronicznej. Mówicie Panowie o jednym złączu ale o dwóch ideach przesyłania sygnału. Myślę, że meehow mówi tutaj o przesyłaniu sygnału: S-Video -> Euro (S-Video), a nie tak jak przyjmuje fnmirk: S-Video -> Euro (RGB). Pierwsze połączenie jest możliwe i jest stosowane (można kupić taki kabel w sklepach) i działa on bez problemu. Drugie natomiast, rzeczywiście nie da się konwertować w prosty sposób. Warto tutaj podkreślić, że złącze EURO ma w sobie wejścia Composite, S-Video i RGB.
Czy dla potwierdzenia meehow możesz sprawdzić, czy ma połączenia w kablu takie jak:
[INDENT]EURO(pin13) <-> S-VIDEO(pin1)
EURO(pin17) <-> S-VIDEO(pin2)
EURO(pin15) <-> S-VIDEO(pin3)
EURO(pin20) <-> S-VIDEO(pin4)[/INDENT]
np. "sprawdzić omomierzem"? Tak, czy inaczej jeśli pod Windowsem kabel działał to na 99% jest to kabel S-Video -> Euro (S-Video). Zatem wydaje się być to wina konfiguracji Linuksa, a nie kabla.