Karta WiFi na USB do laptopa

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
starach
Beginner

Karta WiFi na USB do laptopa

Post autor: starach »

Cześć,
Niestety padła mi w laptopie wbudowana karta do komunikacji bezprzewodowej, ale to jest chyba temat na osobny wątek, bo jej nie działanie objawia się pod Windowsem natomiast na Debianie nie miałem jeszcze wątpliwej przyjemności przeklinania losu.

Znajomy polecił mi jeden model, ale nie chcę nic sugerować na razie nikomu. Zależy mi na bezproblemowej instalacji. Szczytem marzeń są sterowniki do Linuxa zamieszczone na płycie.
Awatar użytkownika
Zalingrad
Beginner

Post autor: Zalingrad »

Czy masz możliwość skorzystania z internetu "po kabelku" w razie czego?

Wiele bezprzewodowych kart usb opartych np. na chipsecie ralink wymaga dociągnięcia pakietów z internetu właśnie lub posiadania dość wysokiego numerka jądra systemu.
starach
Beginner

Post autor: starach »

Dziękuję za odpowiedź.

Niestety nie mam takiej możliwości, ale mogę ściągnąć wszystko w pracy i przynieść do domu. Nawet całe repozytorium, tylko nie wiem jak?
Awatar użytkownika
shevchenko1987
Beginner

Post autor: shevchenko1987 »

A nie lepiej wymienić kartę w laptopie?
rubex

Post autor: rubex »

Po pierwsze, jakiego masz Linuksa, podaj wynik polecenie:

Kod: Zaznacz cały

uname -a
Jaki program do zarządzanie sieciami.

Jeśli chodzi o ten chipset to trzeba dociągnąć pakiet firmware-ralink, jeśli karta nie będzie dziać.
Z mojego doświadczenie wiem, że niektórych kart na usb network-menager nie widzi, po prostu. Wtedy będziesz musiał odinstalować program network-menager i zainstalować wicd (inny program do zarządzanie sieciami). Miałem coś takiego na Kubuntu i na Debianie6
ODPOWIEDZ