Inteligentny dom

Potrzebujesz pomocy z C, C++, perl, python, itp.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

Pytanie jest takie:

Ile razy przyciemniasz światło w roku[/b]?[/b]
Ile razy przysłaniasz żaluzje, że nie możesz tego zrobić ręcznie i aż musi zrobić to za pomocą komputera.
Awatar użytkownika
Bastian
Member

Post autor: Bastian »

Mówie, pomysł ciekawy, ale wdrożenie tego to raczej katorga będzie. Nie bez powodu takie systemu są:

a) wdrażane już przy projektowaniu domu, i potem przy budowie (okablowanie, instalacja silniczków, elektryka)

b) piekielnie drogie

Moim skromnym zdaniem robienie tego samemu to mniejsiecej COŚ TAKIEGO
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

A cholesterol rośnie od sterowania wszystkim przez komputer i z niechęci "fizycznego" ustawienia. Odradzam. Chcesz być dłużej w życiu sprawny ruszaj się dużo.

Taka zabawa jest droga i trzeba mieć ogromną wiedzę jakie materiały zastosować. I oby jeszcze wszystko od razu działało. A jak coś nie będzie pasować? Albo coś się popsuje...
Czocher
Beginner

Post autor: Czocher »

Osobiście gdybym miał robić coś takiego samodzielnie użyłbym Arduino z jakimś shieldem* bezprzewodowym (jest co najmniej parę do wyboru). Z drugiej jednak strony ostatnio znajomy założył firmę pod franczyzą Fibaro, dzięki czemu miałem bezpośredni wgląd w wygląd ich systemu zarządzania domem. Prawdę mówiąc, muszę polecić ten system (nie tylko ze względu na kolegę).

Po pierwsze jest bezprzewodowy (żadnych kabli, oparty na technologii Z-Wave) więc mogą go założyć w dowolnym domu, nawet już wybudowanym, w dodatku minimalnym kosztem.

Po drugie (i co najważniejsze) większość ich systemu jest oparte o Linuksa, oprogramowanie napisane w PHP i Lua, cały system działa na ruterze z OpenWRT i umożliwiają własne oprogramowywanie funkcji z poziomu interfejsu WWW.

Po trzecie, koszt ich systemu to koło 5000 zł (więc cena nie straszna) i można bez trudu dokupować i dokładać rzeczy.
Oferta na tyle interesująca, że sam się zastanawiałem czy sobie nie założyć, ale ostatecznie uznałem, że nie mam w domu nic, co mógłbym takim systemem zarządzać (nie licząc oświetlenia).

* Proszę o nie zmienianie tego na "pole". Shield to oficjalna nazwa rozszerzeń do Arduino.
Awatar użytkownika
Bastian
Member

Post autor: Bastian »

Oferta na tyle interesująca, że sam się zastanawiałem czy sobie nie założyć, ale ostatecznie uznałem, że nie mam w domu nic, co mógłbym takim systemem zarządzać
Lol, to sie musiałeś bić z myślami.. ;)
WaldeMarek

Post autor: WaldeMarek »

Mimo że wszyscy (prawie wszyscy) starali się mi odradzić budowanie czegokolwiek, to po namyśle spróbuję. Będzie to próba generalna przed budową domu. Mam jeszcze troszkę czasu więc mam zamiar przetestować kilka rozwiązań. Pewnie najprościej byłoby kupić coś gotowego, ale coś co się zbuduje się samemu bardziej cieszy.
A nawet jak się nie uda - to zawsze można kupić gotowe rozwiązanie.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Każdy chce oszczędzić, Twoje pieniądze czas i nerwy.
WaldeMarek

Post autor: WaldeMarek »

No tak, ale ja i tak się pobawię, nawet jakby z tego miało nic nie wyjść. Bo to lubię. Ale dziękuję za troskę.

Jak porobię troszkę sprzętu to się odezwę. Będę potrzebował pomocy z programem. Do tego czasu może sam się troszkę podszkolę.
Pozdrawiam wszystkich.
Przenoszę się na elektrodę.
ODPOWIEDZ