LILO ukrywa partycj

Ogólne pytania dotyczące systemu
kaz9

LILO ukrywa partycję NTFS

Post autor: kaz9 »

Zainstalowałem LILO w MBR, mam Winxp (NTFS) na hda1, NTFS na hda2, Debiana na hda3. Po starcie Winxp z LILO, partycja hda2 jest ukryta i XP jej nie rozpoznaje. Zmiana z ukrytej na nieukrytą działa do czasu następnego startu LILO. Debian widzi wszystkie partycje. Czy jest sposób na stałe wyłączenie ukrywania partycji w LILO?
jaced

Post autor: jaced »

hmmm... pierwsze słyszę o możliwosci ukrywania partycji w lilo :-) i coś nie wydaje mi się żeby to zalezało od bootloadera
wklej może na poczatek wynik polecenia

Kod: Zaznacz cały

cat /etc/lilo.conf
i może jeszcze

cat /etc/fstab
jakis bardzo tajemniczy jesteś a wróżek to na forum raczej nie ma ;-)
kaz9

/etc/lilo.conf

boot=/dev/hda
root=/dev/hda3
map=/boot/map

message=/boot/mess.txt
prompt
delay=100
timeout=100
default=1

# Windows XP
other=/dev/hda1
 label=1

# Debian
image=/vmlinuz
 label=2
 initrd=/initrd.img
w dokumentacji LILO wyczytałem, że jest możliwe ukrywanie/odkrywanie partycji za pomocą polecenia change-rules. Problem w tym że jest to opisane wyjątkowo skromnie.

/etc/fstab nic tu nie zmieni bo montuje partycje ręcznie.

z Grubem nie mam takich problemów jak z LILO. na 100% pewny jestem że LILO zmienia tą partycje na ukrytą, tylko po co?

ps. co jest w pliku /boot/map ? można go jakoś zmienić/uaktualnić?
mlyczek
Junior Member

Post autor: mlyczek »

kaz9 pisze:z Grubem nie mam takich problemów jak z LILO
To przejdź na GRUBa. Powoli staje się on standardem, więc spokojnie możesz zrezygnować z lilo i używać GRUBa.
kaz9

mlyczek pisze:To przejdź na GRUBa. Powoli staje się on standardem, więc spokojnie możesz zrezygnować z lilo i używać GRUBa.
Używam przede wszystkim Gruba bo ma duże możliwości, ale nie wiedzieć czemu nie można w nim wyświetlić prostego menu oraz przechwycić klawisz wciśnięty przez użytkownika uruchamiający odpowiedni zbiór poleceń z menu.lst (tak jak to ma miejsce w ISOLINUX) A może ktoś wie jak to zrobić?

Wyświetlić komunikat od bólu można poleceniem cat plik, ale jak wykonać w GRUB to co w LILO czy w ISOLINUX powoduje polecenie prompt? Jedyne co znalazłem to pause ale wtedy on czeka na dowolny klawisz, i nie można się dowiedzieć jaki klawisz wciśnięto.
ODPOWIEDZ