Oprogramowanie do zarz

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
unky

Oprogramowanie do zarządzania udostępnianiem WiFi w lokalu gastronomicznym

Post autor: unky »

Witam.
Czy jest jakieś oprogramowanie na Debiana/Linuksa do zarządzania siecią WiFi w lokalu, który umożliwi mi wygenerowanie jednorazowych haseł dla moich klientów, które pozwolą im na dostęp do WiFi w lokalu np. na kilka godzin?
Klient kupuje coś w lokalu, dostaje karteczkę z hasłem, wchodzi na www, wpisuje hasło i może sobie przez kilka godzin surfować po internecie.
Bez hasła przeglądarka automatycznie przekieruje go na stronę do zalogowania i podania hasła.
To musiałoby być coś typu inteligentny ruter, a Debian do tego by się chyba nadał? Trzeba by mu chyba zamontować również dwie karty sieciowe?

Pozdrawiam.
sethiel
Junior Member

Post autor: sethiel »

Są takie rutery, kosztują około 3 tys. zł z drukarką od razu do drukowania takich zestawów.
Wifi robisz otwarty, natomiast dopiero po wpisaniu odpowiedniego klucza (z terminem ważności) dostaje się połączenie do internetu.
Jak chcesz to sprawdzę jutro jak się to urządzenie nazywa.
unky

Tak, ale cena dość wysoka. Myślałem o jakimś rozwiązaniu linuksowym co by mnie po kieszenie za bardzo nie trzepnęło.
Awatar użytkownika
LordRuthwen
Moderator

Post autor: LordRuthwen »

sethiel
Junior Member

Post autor: sethiel »

http://www.ceneo.pl/8971710
Zyxel n4100 - nie używałem ale był polecany mocno przez firmę z którą współpracowałem przy uruchamianiu instalacji w hotelach.
Co do drukarki to musisz się u sprzedawcy zorientować - z tego co kojarzę to miało być w komplecie.
Awatar użytkownika
Bastian
Member

Post autor: Bastian »

Jest jeszcze przeciez Chillispot i jego komercyjne klony (hotspotsystem.com - obejrzyj filmik)
Awatar użytkownika
LordRuthwen
Moderator

Post autor: LordRuthwen »

Albo po prostu router z Open/DDWRT, one mają możliwość konfiguracji jako HotSpot.
unky

Mam ruter z Open/DDWRT ale jak to ugryź żeby generować kody jednorazowe i zarządzać tym wszystkim, dlatego pomyślałem, że na serwerze z Debianem będzie prościej.
Awatar użytkownika
Bastian
Member

Post autor: Bastian »

No, serwer jak to serwer wymaga konfiguracji zanim zadziała. Instalacja i konfiguracja Chilispota załatwi sprawe. Rozwiązania jeszcze prostrze, masz wyżej, ale też więcej kosztują.
ODPOWIEDZ