Serwer www a wirtualizacja

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
Portek

Serwer www a wirtualizacja

Post autor: Portek »

Tak sobie siedzę i walczę z silnikiem www (nginx 1.0.8, jak również w wersji 1.1.5), a właściwie to z PHP (5.3.8-1~dotdeb.2) i MySQL (Ver 14.14 Distrib 5.1.49). Rozchodzi się o to iż wczoraj migrowałem od jednego dostawcy usług do drugiego. Różnic jeśli chodzi o konfigurację de facto brak (2GHz procesor, 512MB RAM [1GB BURST w OpenVZ]), różnica jest w wirtualizacji: migrowałem z OpenVZ na XEN HVM i od tego czasu zaczęły się cyrki.

PHP - zarówno FPM i fastcgi, nie może sobie poradzić z ustawieniem forum (IP.Board), połączeń do hosta 30, de facto cała pamięć zjedzona (a 150MB w pamięci podręcznej). Pracuję już troszkę na nginxie w konfiguracji z fastcgi i nigdy nie miałem problemów z wydajnością tego zestawu, spokojnie obsługiwał bez zająknięcia 150 użytkowników online, a teraz przy 15 (kolejne 15 to statyczne strony HTML) nie daje sobie rady. Jakieś pomysły? Chciałem wybrać mniejsze zło i przejść na gwarantowane zasoby i obecnie nad tym lekko mówiąc ubolewam. Próbowałem zastosowań memcached i APC, efekty? Brak - choć w sumie momentami dało się zauważyć przyśpieszoną pracę, ale równie szybko ten efekt znikał. Śmieszy mnie to ciut, bo zrozumiałbym, że walnąłem bubla w konfiguracji (aczkolwiek testowałem starą, efekt identyczny) i wszystko działało jak krew z nosa, tutaj są momenty, że działa doskonale, a później pociąć się można.

Czy może to być wina systemu? Wcześniej Debian 5 (32Bit), obecnie Debian 6 (64Bit) - jeśli może to być problem to pokuszę się o reinstalację systemu z obrazu.

Kod: Zaznacz cały

root@portek:~# free -m
             total       used       free     shared    buffers     cached
Mem:           496        492          4          0          2        148
-/+ buffers/cache:        341        155
Swap:          720         85        635
Awatar użytkownika
lessmian2
Member

Post autor: lessmian2 »

IO wyrabia?
Portek

Post autor: Portek »

Wedle zapewnień jestem na nowo przygotowanej maszynie jako pierwszy klient: http://wklej.org/hash/45e5fe920b6/
ODPOWIEDZ