iptables - filtrowanie dost
Czy ktoś mógłby mi pomóc zrozumieć łańcuchy (pierwszy raz je używam).
Cały ruch z sieci 192.168.1.0/24 zostaje przekierowany do łańcucha MACCONTROL.
W łańcuchu MACCONTROL sprawdzane są powiązania IP-MAC, jeżeli zostanie odnaleziona odpowiednia para przetwarzanie łańcucha MACCONTROL zostaje przerwane, wykonane zostaje
Jak teraz zrobić aby te adresy IP-MAC, które były na liście został przepuszczone?
Cały ruch z sieci 192.168.1.0/24 zostaje przekierowany do łańcucha MACCONTROL.
W łańcuchu MACCONTROL sprawdzane są powiązania IP-MAC, jeżeli zostanie odnaleziona odpowiednia para przetwarzanie łańcucha MACCONTROL zostaje przerwane, wykonane zostaje
Kod: Zaznacz cały
$IPTABLES -A MACCONTROL -j DROP
Zapoznaj się z tym: http://zsk.wsti.pl/publikacje/iptables_ ... nie.htm#c2
Objaśnienie opcji masz również po wpisaniu w konsoli
Objaśnienie opcji masz również po wpisaniu w konsoli
man iptables
Fakt masz racje.
Jeżeli pakiet wraca do łańcucha FORWARD to sprawę powinna rozwiązać regułka dodana na samym końcu
ale to powoduje że wtedy wszyscy mają dostęp.
Jeżeli pakiet wraca do łańcucha FORWARD to sprawę powinna rozwiązać regułka dodana na samym końcu
$IPTABLES -I FORWARD -i eth1 -s 192.168.1.0/24 -p tcp -j ACCEPT
Napisałem regułkę na szybko. Staram się nie używać -I, w skrypcie mam wszędzie -A i dodawałem tak reguły aby całość była zoptymalizowana.
Na samym końcu skryptu mam:
i to nie działa.
Iptables, używam nie od dziś, napisałem że nie stosowałem do tej pory własnych łańcuchów, co nie znaczy, że uderzyłem na forum z głupim pytaniem bez uprzedniego poszperania w podręczniku systemowym.
Znalazłem w sieci wiele informacji, że właśnie takie filtrowanie po adresach mac (na własnym łańcuchu) jest najlepsze ale w moim przypadku nie działa tak jak trzeba. Ja tylko proszę o pomoc bo przejrzałem całość wiele razy i nie widzę błędu.
Na samym końcu skryptu mam:
$IPTABLES -A FORWARD -i eth1 -s 192.168.1.0/24 -p tcp -j ACCEPT
Iptables, używam nie od dziś, napisałem że nie stosowałem do tej pory własnych łańcuchów, co nie znaczy, że uderzyłem na forum z głupim pytaniem bez uprzedniego poszperania w podręczniku systemowym.
Znalazłem w sieci wiele informacji, że właśnie takie filtrowanie po adresach mac (na własnym łańcuchu) jest najlepsze ale w moim przypadku nie działa tak jak trzeba. Ja tylko proszę o pomoc bo przejrzałem całość wiele razy i nie widzę błędu.