Witam.
Firma u której trzymaliśmy stronę i firmową pocztę się na nas wypięła, więc dostałem od szefa polecenie opanowania sytuacji i znalezienia rozwiązania. Mam czas do 31 października.
Myślałem o wykupieniu jakiegoś VPS-a i ustawienie tego samemu. Jaki polecacie? Gdzie kupić? Co będę potrzebował? Jeden VPS wystarczy by uruchomić stronę i pocztę dla 20 pracowników?
Mam też w szafie dwa obecnie nieużywane serwery Della po moim poprzedniku (jakaś aplikacja na tym działała, mogę tam wgrać Debiana). Mamy w firmie internet 8mbit symetryczny. Wystarczy na stronę i pocztę?
Z konfiguracją serwera apache i postfiksa sobie poradzą ale nigdy nie konfigurowałem DNS-a. Nie wiem jak podpiąć domenę pod stronkę? Możecie mi to w skrócie wyjaśnić albo skierować do dobrego poradnika.
Serwer pod stron
Aby było prościej, zainstaluj sobie panel do zarządzania tym wszystkim - ISPcp (darmowy) bądź DirectAdmin (płatny ~20pln netto miesięcznie). Oba panele zapewnią łatwość zarządzania dla www, poczty, baz i dns. Poradniki instalacji znajdziesz na stronach obu paneli.
Odnośnie 8mbit symetryczny, jak najbardziej wystarczy, tylko czy te delle z szafy nie są za bardzo prądożerne? Policz, czy będzie się to kalkulować (wynajem vpsa a utrzymanie della).
Po instalacji wybranego panelu teoretycznie masz wszystko skonfigurowane, jednak przeważnie przydaje się optymalizacja usług (konieczne przy ispcp) i skonfigurowanie DNS-ów. W razie problemów zachęcam do kontaktu kolegę z forum :-)
Odnośnie 8mbit symetryczny, jak najbardziej wystarczy, tylko czy te delle z szafy nie są za bardzo prądożerne? Policz, czy będzie się to kalkulować (wynajem vpsa a utrzymanie della).
Po instalacji wybranego panelu teoretycznie masz wszystko skonfigurowane, jednak przeważnie przydaje się optymalizacja usług (konieczne przy ispcp) i skonfigurowanie DNS-ów. W razie problemów zachęcam do kontaktu kolegę z forum :-)
Co do poczty dla 20 pracowników to symetryczne 8mbitów powinno wystarczyć. Co do strony to w zasadzie też, wszystko zależy od tego jakie będziecie mieć obłożenie no i co serwuje strona. Jeżeli jest to treść statyczna, bez jakiś skomplikowanych interakcji generujacych ruch, a do tego do 1000 wizyt dziennie to wlasny serwer powinien wystarczyć. Jeżeli jedna nie, to najprościej kupić hosting, wówczas nie martwisz sie o konfigurację w zasadzie niczego..
Ja Ci polecę VPS, sam w ten weekend zmieniałem serwer i jestem bardzo zadowolony, masz pełne wparcie dobrych adminów którzy ci wszystko zrobią, wszystkie podstawowe usługi zainstalowane itd.
Jak dla mnie to za wsparcie techniczne można zapłacić te 100zł miesięcznie i się nie przejmować awariami, zapleczem technicznym itd.
Jak dla mnie to za wsparcie techniczne można zapłacić te 100zł miesięcznie i się nie przejmować awariami, zapleczem technicznym itd.
@Bastian, bardziej to wygląda na posadę informatyka zajmującego się wszystkim, począwszy od drukarki Pani Krysi, a kończąc na wspomnianym hostingu
Polska rzeczywistość.
@ultra666, moim zdaniem VPS średniej klasy spokojnie wystarczy. Ew. bardziej zaawansowany hosting. Przy zabawie ze swoim sprzętem trzeba doliczyć niemałe koszta utrzymania (prąd, części zapasowe itp.).

@ultra666, moim zdaniem VPS średniej klasy spokojnie wystarczy. Ew. bardziej zaawansowany hosting. Przy zabawie ze swoim sprzętem trzeba doliczyć niemałe koszta utrzymania (prąd, części zapasowe itp.).