Witam.
Problem rozwiązany

Opiszę mniej więcej jak się udało to zrobić. Szczególnie chciałbym podziękować
Cordialowi za pomoc, której udzielał mi przez gg.
Nie wiedzieć czemu po restarcie Windowsa wysypał się grub. Najpierw próbowałem naprawić to przez płytkę SuSE ale nic to nie pomagało. Jest tam takie narzędzie naprawcze którym można pokombinować. Wszedłem na chwilę do narzędzia do partycjonowania, bo chciałem sprawdzić układ partycji. Jak się okazało poukładały się one według kolejności cylindrów. Gruba odzyskałem za pomocą Ubuntu ale SuSE i Debian nie odpalały się. Przy jednym pojawiał się Error 15 a przy drugim 17.
W końcu odpaliłem SuSE. Udało mi się to zrobić poprzez edytowanie gruba gdy już były systemy do wyboru. Tam zamiast hd (0,8) wpisałem hd (0,7) i wszystko poszło jak trzeba. Później już tylko wystarczyło zamontować partycję Debiana wyedytować plik gruba żeby pozamieniać wszystkie parametry (dla Debiana również nie zgadzały się oznaczenia hd) Później w fstabie Debiana jeszcze małe poprawki co do numerów partycji swap. Była oznaczona jako 8 a powinno być 9 i partycja Debiana była jako 9 a powinno być 7. Później wszystko już działało jak trzeba. Chyba opisałem wszystko co robiłem, oczywiście z małą pomocą :-P
Oczywiście nie pisałem wszystkich komend itp. bo nie ma to najmniejszego sensu. Wszystko to co robiłem jest już opisane i nie ma sensu tego powtarzać. Mam nadzieję że opisałem to w miarę zrozumiale.
Pozdrawiam i dzięki wszystkim za chęć pomocy.