Problem z kart
-
z tego co wiem to się nie da. Masz dwa wyjścia: zainstalować ponownie Debiana zostawiając windowsa (w czasie instalacji debian windowsa wykryje i będziesz miał wybór), albo pobrać jakieś liveCD (np. Knoppix) i z jego poziomu wgrać na nowo gruba (wtedy też będziesz miał możliwość wyboru, ale nie musisz drugi raz instalować debiana).no wszystko fajnie tylko da się zainstalować gruba z poziomu windy ? znalazłem jakiś plik *.gz i to to chyba trza na cd nagrać ? :>
-
eee, skoro teraz masz na dysku debiana i na osobnej partycji windowsa, to w czasie instalacji dasz mu manualne partycjonowanie i soframtujesz tylko dysk z Debianem. Jak instalowałem debiana pierwszy raz to miałem na dysku windowsa i on stoi na nim nieruszony do teraz, a na początku kilka razy instalowałem debiana ponownie (zawsze coś przekombinowałem), a też mam jeden dysk.czarny1300 pisze:ano własnie chyba sie mylisz przy próbie przeinstalowania debiana jest tylko format całego dysku (przy przewodniku) a dysk mam 1![]()
-
dobra mniejsza z tym teraz najważniejszy jest problem z internetem w Debianie (nie mogę znależć tych sterowników...) Prosze więc o pomoc 
//edit
ok coś mam teraz poczytam w poradniku jak instalować *.gz nagram na płyte sterowniki i te pakiety co kolega wyżej kazał mi zassać i może da rade więc (miejmy nadzieje ) do zoabczenia na linuxie xD

//edit
ok coś mam teraz poczytam w poradniku jak instalować *.gz nagram na płyte sterowniki i te pakiety co kolega wyżej kazał mi zassać i może da rade więc (miejmy nadzieje ) do zoabczenia na linuxie xD
Twoja karta znajduje się na tej liście:czarny1300 pisze:MSI Wireless 11g PCI Card PC54G2
---> klik! <---
Zatem oparta jest o chipset Ralinka - słynne rt2500.
Sterowniki możesz instalować w dwojaki sposób:
1) instalacja sterowników ze źródeł:
--> Strona główna projektu <--
--> Download <--
Nie widzę howto dla rt2500, jednak jakiś opis instalacji pewnie będzie w pliku INSTALL lub README (dołączony do źródeł). Zresztą, google prawdę Ci powie.
2) Instalacja sterowników z repo Debiana (zakładam że masz stabilną wersję Debiana):
--> Download <--
i do tego potrzebny będzie jeszcze pakiet module-assistant
--> Download <--
Wszystkie pobierz razem z zależnościami (depends) i zainstaluj z dpkg w ten sposób:
Kod: Zaznacz cały
# dpkg -i nazwa_pobranego_pakietu.deb
Jak zdecydujesz się na tą metodę postępuj analogicznie...
Pozdrawiam
-
Dzięki bardzo . Który sposób był by lepszy? kolejny (łupi) problem a mianowicie: jeśli mam już pakiety (np: wirless_tools.28.tar) kopjuje z CD na dysk i wpisuje:
???
aptitude install wirless_tools.28.tar
Podobno źródła lepsze bo z tymi z repo są problemy. Ale ja tego nie powiedziałem...
Ktoś tu na forum pisał:
---> klik! <---
Fakt, że tam chodzi o rt2400 ale to też chipset ralinka, więc nie wiem...
Nie posiadam takiej karty.
Pozdrawiam
[ Dodano: 2007-05-18, 18:17 ]
Wyszukiwarka (i "pobieralnia") pakietów jest tutaj:
---> klik! <---
więc wystarczy wpisać nazwę (np. wireless-tools) i dać szukaj.
[ Dodano: 2007-05-18, 18:22 ]
A tak apropos, w jakiej wersji instalowałeś debiana? (Etch, Lenny, Sid, dvd, cd, netinstall?)

---> klik! <---
Fakt, że tam chodzi o rt2400 ale to też chipset ralinka, więc nie wiem...
Nie posiadam takiej karty.
Pozdrawiam
[ Dodano: 2007-05-18, 18:17 ]
W repo są pakiety *.deb i instaluje się je w ten sposób (pisałem wyżej):czarny1300 pisze:kolejny (łupi) problem a mianowicie: jeśli mam już pakiety (np: wirless_tools.28.tar) kopjuje z CD na dysk i wpisuje:???Kod: Zaznacz cały
aptitude install wirless_tools.28.tar
# dpkg -i nazwa_pakietu.deb
---> klik! <---
więc wystarczy wpisać nazwę (np. wireless-tools) i dać szukaj.
[ Dodano: 2007-05-18, 18:22 ]
A tak apropos, w jakiej wersji instalowałeś debiana? (Etch, Lenny, Sid, dvd, cd, netinstall?)
-
Etch cd1 a teraz instaluje właśnie z poziomu windyA tak apropos, w jakiej wersji instalowałeś debiana? (Etch, Lenny, Sid, dvd, cd, netinstall?)
/edit
no i nie wyszło z poziomu Windowsa :P a co do tych sterowników wyskoczył błąd przy instalacji pakietu ... :/ spowodowało to chyba brak libqt3-mt
OMFG ściągam z tej wyszukiwarki pakietów rt2500 a tam jest masa zależność (tych an czerwono) które mają własne zależność już mam ok. 40 plików nie ma tego w 1 paczce ?!?