Witam.
Już drug dzień się męczę z ustawieniem połączenia przez ssh do mojego serwera.
Wszystko się ładnie łączy tylko niestety przy użyciu programu midnight commander powstaje coś takiego.
Może ktoś z Was wie dlaczego tabele wyświetlają się tak a nie inaczej?
Logowanie jest na użytkownika a w configu ssh zmieniłem tylko port.
Dodane:
Rozwiązaniem była zmiana kodowania na utf-8.
[+] Po
- LordRuthwen
- Moderator
Ewentualnie:
i tam musisz zaznaczyć oba kodowania PL
Kod: Zaznacz cały
dpkg-reconfigure locales
A nie wiem czy jeszcze mogę dodać jedno pytanie w tym samym temacie. Co muszę ustawić w konfiguracja ssh abym nie miał sytuacji, w której uruchomiłem klienta ssh na Windowsie, przez ssh uruchamiam serwer ts2 (przykładowy serwer tyczy się wszystkiego).
Następnie wyłączam klienta ssh i automatycznie wyłącza się uruchomiony serwer.
Wiem, że to jest pewnie głupie pytanie ale mimo iż poszukuję informacji "konfiguracja ssh" to ja nie wiem właściwie czego mam szukać?
Tak widzę pogrubienie "klienta" ale tzn., że nie mam możliwość wydawać takich poleceń dla serwera, jak przez zdalny pulpit?
Serwer jest goły, zainstalowany jest jedynie mc, java, serwer, ssh, nie ma graficznego interfejsu.
Nie wiem czy to będzie dobre rozwiązanie ale zainstalowałem potem i wybieram programy i działa po wyłączeniu komputera!
Następnie wyłączam klienta ssh i automatycznie wyłącza się uruchomiony serwer.
Wiem, że to jest pewnie głupie pytanie ale mimo iż poszukuję informacji "konfiguracja ssh" to ja nie wiem właściwie czego mam szukać?
Tak widzę pogrubienie "klienta" ale tzn., że nie mam możliwość wydawać takich poleceń dla serwera, jak przez zdalny pulpit?
Serwer jest goły, zainstalowany jest jedynie mc, java, serwer, ssh, nie ma graficznego interfejsu.
Nie wiem czy to będzie dobre rozwiązanie ale zainstalowałem
apt-get install screen
screen