Witam
Mam cztery dyski SATA, pracujące w RAID md. Po kolei oznaczone /dev/sda do sdd. I było ok do czasu gdy dodałem kontroler na PCI z dodatkowymi portami SATA. W tym momencie nowy dysk podłączony przez ten kontroler zrobił mi się dyskiem sda, przesuwając pozostałe na pozycje o jeden niżej czyli sdb itp. Bardzo bym nie chciał takiego zachowania (mimo że macierz działa ok), bo utrudnia późniejszą wymianę dysków.
Chciałbym aby dyski podpięte do dodatkowego kontrolera zaczynały się od sde i utrzymywały stałą kolejność (kontroler ma 4 porty). Jest to możliwe?
Czyli ja tu widzę dwa problemy:
- jak zmusić system do przypisania zewnętrznemu kontrolerowi nazw od sde dla dysków
- jak w ramach tego kontrolera utrzymać stałą kolejność portów sde, sdf, sdg i sdh.
Wykonalne?
Moje naiwne podejście jest takie:
- zidentyfikować każdy port SATA w kontrolerze - tylko co było by owym identyfikatorem?
- przypisać do każdego portu po kolei nazwę sde%n, sdf%n itp
Mam 'tylko' problem ze zbudowaniem właściwej reguły udev i gdzie ją 'po debianowemu' umieścić. I jak zachowają się reguły oryginalne, czy aby też nie zechcą swojej roboty zrobić na tych samych dyskach?
P.
Dodanie nowego dysku i zmiana nazw dotychczaswych dysków
Kod: Zaznacz cały
blkid
Dzięki za blkid.
Sęk w tym, że w przypadku uuid nie mam gwarancji, że fizyczny port na płycie/kontrolerze np SATA0 będzie zawsze obsługiwał konkretny dysk. Gdy np padnie mi któryś dysk, to jak dojdę, który to fizycznie się sypnął? Jak się dowiem, że sda to SATA0 na płycie a nie SATA4? tu jest pies pogrzebany.
A co do uuid, mogę przejść z aktualnie ustawionej macierzy md (budując ją posługiwałem się sdx) na uuid dodając nowe dyski?
P.
Sęk w tym, że w przypadku uuid nie mam gwarancji, że fizyczny port na płycie/kontrolerze np SATA0 będzie zawsze obsługiwał konkretny dysk. Gdy np padnie mi któryś dysk, to jak dojdę, który to fizycznie się sypnął? Jak się dowiem, że sda to SATA0 na płycie a nie SATA4? tu jest pies pogrzebany.
A co do uuid, mogę przejść z aktualnie ustawionej macierzy md (budując ją posługiwałem się sdx) na uuid dodając nowe dyski?
P.