Jaka wersja Debiana?

Ogólne pytania dotyczące systemu
fidp

Jaka wersja Debiana?

Post autor: fidp »

Witam.
Po kilkunastu miesiącach spędzonych na filozofii rpm, postanowiłem przesiąść się na Debiana, w związku z czym mam kilka pytań.
  1. System będzie zainstalowany na laptopie dość już wiekowym (5-6 latek), zatem, czy Debian w wersji 6 jest tutaj dobrym rozwiązaniem?
  2. Standardowo miałem ogromne problemy ze sterownikami do karty grafiki (Radeon XPress 1100), więc chciałbym wiedzieć jak tutaj wygląda z nimi sprawa? Nie chciałbym spędzić kilku dni na poszukiwaniu odpowiedniego rozwiązania.
    Tylko zlitujcie się i nie piszcie abym sobie Windowsa zainstalował to nie będę miał problemów.
A i jeszcze jak wygląda kwestia repozytoriów dla wersji 64 bitowej? Przede wszystkim interesuje mnie flash i programy multimedialne?
Z góry dziękuję.

Parametry Laptopa Acer Aspire 5101ANWLMi:
ADM Turion 64 Mobile 2.0 Ghz
1Gb Ram
Radeon XPress 1100
120Gb
Awatar użytkownika
Redhead
Junior Member

Post autor: Redhead »

fidp pisze:System będzie zainstalowany na laptopie dość już wiekowym (5-6 latek), zatem, czy Debian w wersji 6 jest tutaj dobrym rozwiązaniem?
Da radę.
fidp pisze:Standardowo miałem ogromne problemy ze sterownikami do karty grafiki (Radeon XPress 1100), więc chciałbym wiedzieć jak tutaj wygląda z nimi sprawa? Nie chciałbym spędzić kilku dni na poszukiwaniu odpowiedniego rozwiązania.
Mam laptopa z kartą graficzną Radeon. Sterowniki rady nie dawały, non stop szumiał wiatrak, mimo ustawienia

Kod: Zaznacz cały

aticonfig --set-powerstate=1 --effective=now
Tak więc usunąłem Linuksa.
Mam też dwa komputery i jeden ma kartę graficzną Radeon, drugi Nvidie. Radeon po krótkim czasie wylądował w szafie i teraz nie mam żadnego problemu z dwoma kartami Nvidii.
fidp pisze: A i jeszcze jak wygląda kwestia repozytoriów dla wersji 64 bitowej? Przede wszystkim interesuje mnie flash i programy multimedialne?
Używam tylko x64. Problemów nie zauważyłem.
fidp

Post autor: fidp »

Redhead pisze: Mam laptopa z kartą graficzną Radeon. Sterowniki rady nie dawały, non stop szumiał wiatrak, mimo ustawienia

Kod: Zaznacz cały

aticonfig --set-powerstate=1 --effective=now
Tak więc usunąłem Linuksa.

Generalnie na Fedorze sterowniki dawały radę, 3D działo, chodzi mi o w miarę stabilną pracę z grafiką a nie jakieś gierki, więc zwykła akceleracja 3D wystarcza. Chodzi tylko o w mare przyjazny sposób ich zainstalowania, sgfix podobno nie działa z tym modelem.
Awatar użytkownika
DaVidoSS
Junior Member

Post autor: DaVidoSS »

Sgfxi nie jest przyjaznym sposobem instalowania sterowników kart graficznych. Nazwałbym go raczej "bezmyślnym"
Awatar użytkownika
Redhead
Junior Member

Post autor: Redhead »

DaVidoSS pisze:Sgfxi nie jest przyjaznym sposobem instalowania sterowników kart graficznych. Nazwałbym go raczej "bezmyślnym"
Co nie znaczy, że nie spełnia swojego zadania.
Awatar użytkownika
DaVidoSS
Junior Member

Post autor: DaVidoSS »

Czasem się udaje, przy czym robi niezły bałagan.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

&quot pisze:Czasem się udaje, przy czym robi niezły bałagan.
Jak wcześniej nie przejrzy się dokumentacji. Nie przesadzajmy z tym złym działaniem. Moim zdaniem, jeżeli spełni się warunek wcześniejszej aktualizacji systemu i umieści odpowiednie wpisy w pliku /etc/apt/sources.list to nie ma z instalacją sterowników z pomocą skryptu sgfxi żadnych problemów. Przynajmniej ja, na nie, nie natrafiłem.
ODPOWIEDZ