[+] Dodawanie programu do autostartu (bez logowania)

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
cycjusz

[+] Dodawanie programu do autostartu (bez logowania)

Post autor: cycjusz »

Witam.
Chcę dodać program do uruchamiania się podczas startowania systemu, ale nie mam pojęcia jak się do tego zabrać. Czytałem sporo w internecie, niestety, nie wyciągnąłem z tego czytania żadnej nauki. Posiadam serwer, na którym chcę, aby uruchamiał się po restarcie ventrilo_srv, bez logowania. Do serwera ma dostęp większa ilość osób i jest on niekiedy restartowany, dlatego potrzebuję konkretny opis jak dodać ten program.
Proszę o pomoc i pozdrawiam.
Awatar użytkownika
DaVidoSS
Junior Member

Post autor: DaVidoSS »

Sposobów jest wiele zależy co i jak chcesz uruchamiać.
Jeśli to skrypt jest możesz nadając mu wcześniej flagę wykonywalności przenieść go /etc/init.d/ wykonać

Kod: Zaznacz cały

update-rc.d skrypt defaults 90
Jeśli to nie skrypt to możesz takowy utworzyć.
cycjusz

No właśnie, skrypt jako taki to to nie jest, a jest to zwykły program, który chcę uruchamiać poprzez program screen. Mógłbyś mnie nakierować jak skrypt bash utworzyć? Łopatologia mile widziana.
Awatar użytkownika
DaVidoSS
Junior Member

Bardzo prosto robisz taki skrypt.

su
nano  /etc/init.d/ventrilo_srv
i wklejasz ten tekst zmieniając ścieżkę dostępu do pliku wykonywalnego programu.

#! /bin/sh
### BEGIN INIT INFO
# Provides:          ventrilo_srv
# Required-Start:    $remote_fs $syslog $all
# Required-Stop:
# Default-Start:     2 3 4 5
# Default-Stop:     0 1 6
# Short-Description: Ventrilo server run
### END INIT INFO

/usr/bin/ventrilo_srv
Następnie wykonujesz :

su
chmod +x /etc/init.d/ventrilo_srv
update-rc.d ventrilo_srv defaults 90
Drugi sposób:
Można jeszcze prościej, dodając ścieżkę do pliku który chce się uruchamiać do /etc/rc.local.

su
nano /etc/rc.local
Dodaj ścieżkę do pliku powyżej exit 0.

Są to proste sposoby uruchomienia programu bez logowania się w systemie. Jednakże tak uruchomiony program jest uruchamiany z konta root co myślę w przypadku serwera ventrilo powinno właśnie mieć miejsce, będąc jednakowoż usługą systemową.

Minusem takich praktyk jest brak wglądu na zdarzenia podczas pracy programu w przypadku gdy dany program nie serwuje logów.
Można to obejść i uzyskać log w /var/log/ventrilo_server.log, za pomocą naszego skryptu /etc/init.d/ventrilo_srv odpowiednio go zmieniając.

su
nano /etc/init.d/ventrilo_srv

#! /bin/sh
### BEGIN INIT INFO
# Required-Stop:
### END INIT INFO

logfile="/var/log/ventrilo_server.log"                                                                                                                                                                                                                                          
lista() {                                                                                                                                                                                                                                                                    
/usr/bin/ventrilo_srv                                                                                                                                                                                                                                                      
}                                                                                                                                                                                                                                                                            
echo $(lista) >> $logfile
Nie zapomnij o prawidłowej ścieżce do pliku ventrilo_srv.
cycjusz

Nie wiem, coś mi cały czas nie wychodzi. Ścieżka do programu wykonywalnego to /home/użytkownik1/ventrilo/ventrilo_srv.

Kod z /etc/init.d/ventrilo_srv

#! /bin/sh
### BEGIN INIT INFO
# Required-Stop:
### END INIT INFO

/home/user1/ventrilo/ventrilo_srv

Prawa dostępu
nadane i polecenie:

update-rc.d
wykonane. Niestety po restarcie nadal nie działa.

W pliku rc.local podałem ścieżkę:

/home/[b]użytkownik[/b]1/ventrilo/ventrilo_srv
ponad exit 0. Proszę o dalsze wskazówki.
Awatar użytkownika
DaVidoSS
Junior Member

Albo skrypt albo rc.local. Nie dwa naraz. Usuń wpis w /etc/rc.local. Po za tym co następuje:

cd ~/
su
mv ventrilo /usr/lib/
chown  -Rv root:root  /usr/lib/ventrilo
chmod +x  /usr/lib/ventrilo/ventrilo_srv
exit
Zakładam że plik konfiguracyjny ventrilo_srv.ini znajduje się w katalogu /usr/lib/ventrilo
Twój skrypt uruchamiający /etc/init.d/ventrilo_srv :

su
update-rc.d ventrilo_srv remove
nano /etc/init.d/ventrilo_srv
Użyj tego:

#! /bin/sh                                                                                                                                                                                                                                                                   
### BEGIN INIT INFO                                                                                                                                                                                                                                                          
# Required-Stop:                                                                                                                                                                                                                                                             
### END INIT INFO                                                                                                                                                                                                                                                            

cd /usr/lib/ventrilo                                                                                                                                                                                                                                                         
./ventrilo_srv  

su
update-rc.d ventrilo_srv defaults 90 
Po tym zabiegu zrób test:

su
/etc/init.d/ventrilo_srv
istotne w sprawie będzie co konsola odpowie . Jak zobaczysz na końcu tego co zwraca konsola - "READY" to znaczy ze działa. Poprzez to polecenie co właśnie wykonałeś uruchamiasz program ręcznie.
cycjusz

DaVidoSS, naprawdę dziękuję za zaangażowanie i pomoc w moim problemie. Zadziałało. Nie wiem jak mam koledze dziękować. W każdym bądź razie jeszcze raz dziękuję!
Awatar użytkownika
DaVidoSS
Junior Member

E tam, nie ma za co dziękować. Zadziałało bo musi. Pomyśl o logach dla tego programu bo jak będzie się coś działo złego nie będziesz wiedział co!
cycjusz

Tzn. o logach pomyślał już twórca ventrilo_srv, a mianowicie znajdują się one głównym folderze programu. A wątpię, aby coś się działo niedobrego, ponieważ serwer jest właściwie prywatny i raczej żadnego ataku się nie spodziewam, a wersja ventrilo_srv jest stabilna na tyle, że nie powinna wywalać błędów. Jeszcze raz dziękuję Tobie za pomoc :)
ODPOWIEDZ