Czyli sam widzisz że miałem rację. Pewnie rzeczy różnią się pomiędzy dystrybucjami i to jest powodem że coś nie działa. A co powie typowy użytkownik? Tak banalna rzecz jak odtwarzanie płyt audio cd nie działa, trzeba coś robić, czegoś szukać itd...Najczęstszym powodem zaś tego jest występowanie cdromu pod inną lokalizacją niż /dev/cdrom a większość aplikacji właśnie tam szuka płyty.
S
Nie, nie miałeś racji.
Bo programy do odtwarzania jednakowo się zachowują.
Co ma robić nowy użytkownik któremu to nie działa?
To co zrobił poszukać a potem zapytać na forum.
Należy mu więc pomóc.
Poprosić o dodatkowe informacje jeśli potrzeba, a nie biadolić nie na temat, robiąc mu jeszcze większy mętlik w głowie.
Bo programy do odtwarzania jednakowo się zachowują.
Co ma robić nowy użytkownik któremu to nie działa?
To co zrobił poszukać a potem zapytać na forum.
Należy mu więc pomóc.
Poprosić o dodatkowe informacje jeśli potrzeba, a nie biadolić nie na temat, robiąc mu jeszcze większy mętlik w głowie.
Polecenie
Niczego nie zwraca.
A co do fatygowania się to szukać szukałem, ale właśnie o płytach audio, bo inne działają mi normalnie.
Kod: Zaznacz cały
ls /dev | grep cdrom
A co do fatygowania się to szukać szukałem, ale właśnie o płytach audio, bo inne działają mi normalnie.
W takim razie pokaż jeszcze
cat /etc/udev/rules.d/70-persistent-cd.rules
HEX:/home/emu# cat /etc/udev/rules.d/70-persistent-cd.rules
# This file was automatically generated by the /lib/udev/write_cd_rules
# program, probably run by the cd-aliases-generator.rules rules file.
#
# You can modify it, as long as you keep each rule on a single line
# and set the $GENERATED variable.
# HL-DT-STDVD-ROM_GDR8164B (pci-0000:00:08.0-ide-0:0)
ENV{ID_CDROM}=="?*", ENV{ID_PATH}=="pci-0000:00:08.0-ide-0:0", SYMLINK+="cdrom", ENV{GENERATED}="1"
ENV{ID_CDROM}=="?*", ENV{ID_PATH}=="pci-0000:00:08.0-scsi-0:0:0:0", SYMLINK+="cdrom", ENV{GENERATED}="1"
ENV{ID_CDROM}=="?*", ENV{ID_PATH}=="pci-0000:00:08.0-ide-0:0", SYMLINK+="dvd", ENV{GENERATED}="1"
ENV{ID_CDROM}=="?*", ENV{ID_PATH}=="pci-0000:00:08.0-scsi-0:0:0:0", SYMLINK+="dvd", ENV{GENERATED}="1"
# (pci-0000:00:08.0-scsi-0:0:0:0)
ENV{ID_CDROM}=="?*", ENV{ID_PATH}=="pci-0000:00:08.0-scsi-0:0:0:0", SYMLINK+="cdrom1", ENV{GENERATED}="1"
ENV{ID_CDROM}=="?*", ENV{ID_PATH}=="pci-0000:00:08.0-scsi-0:0:0:0", SYMLINK+="dvd1", ENV{GENERATED}="1"
Spróbuj wyczyścić ten plik całkowicie.
Potem zrestartuj komputer.
Po restarcie zobacz co zwróci polecenie
Potem zrestartuj komputer.
Po restarcie zobacz co zwróci polecenie
ls /dev | grep cdrom