Bardzo ciężko pracuje mi środowisko graficzne (testowałem GNOME i Fluxboksa) - okienko ciężko się przesuwa, Internet Explorer6.0 z pakietu ies4linux zajmuje razem z wineserverem 100% procesora, często X-y się zawieszają. Komputer to DELL GX260. Nie mogę zainstalować sterowników ze strony Intela, proszę więc o pomoc.
Zainstaluj openboksa lub lxde będzie można pracować w środowisku graficznym.
To że coś takiego z fluxboksem i wersją testową występuje mogę potwierdzić, z kartą intela na komputerze DELL GX260, jest takie zachowanie systemu.
Na tym komputerze używam openboksa, a fluboksa mam eksperymentalnie zainstalowanego i myślałem, że coś namieszałem.
Nie jest to kwestia na pewno sterowników. Podejrzewam ustawienia bufora ramki powiązane z programem rozruchowym grub2.
Sterowniki intela pod Linuksa mają status otwartych, o wersji z kodem zamkniętym nic nie wiem.
Znajdę czas to spróbuję się tym pobawić. Obecnie nie jest mi pilnie potrzebna wersja testowa Debiana zainstalowana na tym komputerze, służy jedynie do eksperymentów.
To bylo pierwsze co zrobilem. Generalnie rzecz biorac srodowisko graficzne bardzo czesto sie wiesza, oprocz tego, ze pracuje niezwykle wolno. Co z tym buforem ramki w grubie? Jak moge nim poeksperymentowac?
Używasz tej samej wersji sterownika. Kartę masz starszą. Zainstaluj może najnowszą wersję jądra. http://debian.linux.pl/threads/21988-Ek ... w-Debianie
Najnowsza wersja jądra jest obecnie w Sidzie, 2.6.38-2-.
Może spróbuj utworzyć plik xorg.conf, wpisując do niego ustawienia dotyczące tylko karty graficznej i monitora. Sprawdź też tą wersję livecd, którą wcześniej poleciłem, jest dobrze stworzona i pozwala rozwiązać wiele problemów z kartami graficznymi intela.
Możesz spróbować zainstalować LibreOffice z Sida, wcześniej usuwając OpenOffice, może będzie sprawniej działał.