Cześć Wam.
Dopadłem jakiś czas temu kawałek starego sprzętu. Zainstalowałem już tam Debiana.
Chciałbym teraz połączyć się z internetem. Mam radiówkę, a w komputerze kartę podobną do tej:
tylko, że wchodzi do niej bezpośrednio kabel od anteny, która znajduje się na dachu.
Od dostawcy mam nazwę użytkownika oraz hasło, które jest wykorzystywane do łączenia się z siecią.
Jak w takim razie się połączyć (nie mam środowiska graficznego)?
Teraz druga sprawa.
Mam w tym komputerze jeszcze jedną kartę, tym razem sieciową. Kiedy uzyskam już połączenie poprzez kartę radiową, chciałbym przekazać ten internet do tej, aby kabel od tej karty do przełącznika. Da się to zrobić bez utraty internetu na serwerze?
Pozdrawiam.
PS. Nie chcę, żeby odpowiedź sprowadziła się do gotowca. Chciałbym coś do poczytania, ale w marę przystępnego.
Debian a po
- LordRuthwen
- Moderator
Zrób sobie z tego komputera ruter, poszukaj jak się to robi, ale ja, powiem Ci szczerze, po prostu kupiłbym ruter pracujący w trybie punktu dostępowego (np. taki: http://antenki.eu/aprouter-tplink-tlwr543g-p-21.html) i problem by się rozwiązał sam.
Wygoda.
Wygoda.
http://debian.linux.pl/members/9257-LordRuthwenLordRuthwen, a skąd pewność że to sieć na 2,4GHz?
kacperczo, jeśli upierasz się przy Debianie to zainteresuj się czymś takim jak NAT, a dokładniej SNAT.
A jeśli chcesz zaoszczędzić na rachunkach za prąd to posłuchaj LordRuthwena, tylko zanim cokolwiek kupisz zapytaj swojego dostawcę internetu (ISP), na jakiej częstotliwości pracuje sieć.
Pozdrawiam.
kacperczo, jeśli upierasz się przy Debianie to zainteresuj się czymś takim jak NAT, a dokładniej SNAT.
A jeśli chcesz zaoszczędzić na rachunkach za prąd to posłuchaj LordRuthwena, tylko zanim cokolwiek kupisz zapytaj swojego dostawcę internetu (ISP), na jakiej częstotliwości pracuje sieć.
Pozdrawiam.
- LordRuthwen
- Moderator