Konfiguracja bluetooth pod fluxboksem

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
Awatar użytkownika
darkmanek

Konfiguracja bluetooth pod fluxboksem

Post autor: darkmanek »

Witam!
Po świeżej instalacji systemu bazowego zainstalowałem fluxboksa, parę programów, feh do tapety i slim jako manager logowania.
Przy dopieszczaniu zreflektowałem się, że nie posiadam przecież nic do połączenia bluetooth.
Jako że nie chcę ani pół gnome, ani pół kde zainstalowałem bluez, obex, obexftp, obexfs, obexpushd i zabrałem się za konfigurację opisaną: tutaj. Polecenie hcitool scan działa poprawnie, ale już przy parowaniu urządzeń dostaję taki kwiatek:

Kod: Zaznacz cały

root@darkmanek:/home/darkmanek/skrypty# ./simple-agent
  File "./simple-agent", line 2
    import gobject
    ^
IndentationError: unexpected indent
root@darkmanek:/home/darkmanek/skrypty# aptitude search gobject
p   gobject-introspection                 - Generate interface introspection data for GObje
p   libavahi-gobject-dev                  - Development headers for the Avahi GObject libra
p   libavahi-gobject0                     - Avahi GObject library                          
p   libglrr-gobject-dev                   - Development library of Grift (gobject)         
p   libglrr-gobject0                      - Utility functions for gobject of Grift         
p   libntrack-gobject-dev                 - Development package for libntrack-gobject API  
p   libntrack-gobject1                    - GObject API for ntrack                         
i A libpolkit-gobject-1-0                 - PolicyKit Authorization API                    
p   libpolkit-gobject-1-dev               - PolicyKit Authorization API - development files
i A python-gobject                        - Python bindings for the GObject library        
p   python-gobject-dbg                    - Python bindings for the GObject library (debug 
p   python-gobject-dev                    - Development headers for the GObject Python bind
v   python-gobject-doc                    -                                                
v   python2.5-gobject                     -                                                
v   python2.6-gobject                     -                                                
Pojęcia nie mam, czego brakuje, mogłem coś pominąć podczas instalacji.
Tymczasem spróbowałem zamontować telefon, ale kod się nigdy nie zgadzał, a nie miałem pojęcia gdzie go ustawić. Szukając znalazłem to:
http://debian.linux.pl/threads/12895-Bluetooth-w-Lennym
Niestety nie mam pliku hcid.conf w /etc/bluetooth.
Jakieś pomysły?
mrc000

Post autor: mrc000 »

Trochę odskoczę od tematu.
Skrypt simple-agent z tego poradnika służy do monitorowania prośby o PIN/Hasło.
Spróbuj wpisać w konsolę

bluetooth-agent PIN
Wtedy będziesz na stałe miał przypisany pin do łączenia z urządzeniami bluetooth.
Ale skoro używasz fluxboksa to czemu nie chcesz żadnego graficznego pomocnika? Ze swojej strony polecam Blueman'a
Awatar użytkownika
darkmanek

mrc000 pisze: Ale skoro używasz fluxboksa to czemu nie chcesz żadnego graficznego pomocnika?
Bo to wygodniejsze. Prawy przycisk myszy -> montuj telefon i już. A że przy tym się nagrzebię... coż, lubię to ;)
Ze swojej strony polecam Bluemana
Jeśli się z tym nie uporam, wypróbuję.
Wracając do tematu:

bluetooth-agent PIN
zwraca mi:

bash: bluetooth-agent: nie znaleziono polecenia
obojętne, czy wydaję polecenie jako root czy użytkownik.
mrc000

darkmanek pisze:Bo to wygodniejsze. Prawy przycisk myszy -> montuj telefon i już. A że przy tym się nagrzebię... coż, lubię to ;) .
No chyba że tak, w takim wypadku ten skrypt w pythonie może być potrzebny.
darkmanek pisze:Jeśli się z tym nie uporam, wypróbuję.
Wracając do tematu:

bluetooth-agent PIN
zwraca mi:

bash: bluetooth-agent: nie znaleziono polecenia
obojętne, czy wydaję polecenie jako root czy użytkownik.
Jestem zaskoczony, bo bluetooth-agent jest w pakiecie bluez.

Instalujesz bluez czy bluez-utils?
Awatar użytkownika
darkmanek

mrc000 pisze: Instalujesz bluez czy bluez-utils?
Obydwa:

root@darkmanek:/home/darkmanek# aptitude search bluez
i   bluez                                      - Bluetooth tools and daemons                         
i A bluez-alsa                                 - Bluetooth ALSA support                              
p   bluez-audio                                - Transitional package                                
p   bluez-compat                               - BlueZ 3.x compatibility binaries                    
i A bluez-cups                                 - Bluetooth printer driver for CUPS                   
p   bluez-firmware                             - Firmware for Bluetooth devices                      
i A bluez-gstreamer                            - Bluetooth GStreamer support                         
p   bluez-hcidump                              - Analyses Bluetooth HCI packets                      
p   bluez-pcmcia-support                       - PCMCIA support files for BlueZ 2.0 Bluetooth tools  
i   bluez-utils                                - Transitional package                                
p   python-bluez                               - Python wrappers around BlueZ for rapid bluetooth dev
v   python2.5-bluez                            -                                                     
v   python2.6-bluez     
mrc000

Jeśli dobrze czytam (a może być, że nie) to bluez-utils jest pakietem pomocniczym (kompatybilność konfigów) przy przechodzeniu ze starego bluez na wersje >4.xx
Mogę się mylić, ale u mnie kiedyś te dwa (bluez i bluez-utils) niekoniecznie chciały działać wspólnie, wręcz nawzajem się gryzły.
Może usuń z konfigami oba i zainstaluj jedynie samego bluez.
Awatar użytkownika
darkmanek

Dobrze, spróbuję.
Dziękuję.

Niestety, po usunięciu bluez i bluez-utils razem z plikami konfiguracyjnymi i ponownym zainstalowaniu bluez wyświetla:

File "./simple-agent", line 2
    import gobject
    ^
IndentationError: unexpected indent
Swoją drogą, myślałem, że bluez i bluez-utils tworzą razem jedno narzędzie z wszystkimi opcjami.
mrc000

To są oddzielne narzędzia. <źle>Nie wiem dlaczego, ale mam wrażenie jakby skrypt wymagał developerskiej wersji gobject. Postaram się to ogarnąć jak będę na debianie.</źle>
Zajrzałem i sprawdziłem tego simple-agenta.
Błąd Ci wywala bo chyba masz skrypt skopiowany ze strony z poradnikiem, a nie z paczki (inne formatowanie etc.). Pobierz skrypt z paczki, to będzie wiadomo. U mnie pięknie działa, błędami sypie jedynie gdy innym sposobem próbuje sterować hasłami dla BT (np .bluetooth-agent).
Daj znać czy zadziała.
Awatar użytkownika
darkmanek

Dziękuję mrc000, mnie już się kończą pomysły jak to uruchomić.
Próbowałem instalować inne wersje gobject ale nic to nie dawało i usunąłem.

Edycja:
Zrobiłem, jak napisałeś i teraz takie coś wyrzuca:

Traceback (most recent call last):
  File "./simple-agent", line 86, in <module>
    path = manager.DefaultAdapter()
  File "/usr/lib/pymodules/python2.6/dbus/proxies.py", line 68, in __call__
    return self._proxy_method(*args, **keywords)
  File "/usr/lib/pymodules/python2.6/dbus/proxies.py", line 140, in __call__
    **keywords)
  File "/usr/lib/pymodules/python2.6/dbus/connection.py", line 630, in call_blocking
    message, timeout)
dbus.exceptions.DBusException: org.bluez.Error.NoSuchAdapter: No such adapter
Adapter bluetooth jest podłączony.
mrc000

W ostatniej linijce masz napisane co mu nie pasuje. Nie może znaleźć adaptera. Podnieś połączenie, uwidocznij, a będzie działać. Jeśli to nie to -> sprawdź czy coś w tle nie używa BT. To nie wina bibliotek GObject
ODPOWIEDZ