Przed chwilą jednak znowu potrzebowałem coś przegrać i problem wystąpił ponownie. Tym razem zgodnie z tym co napisałeś najpierw zainstalowałem obsługę NTFS.
Utworzyłem partycję na zewnętrznym dysku przy pomocy programu
i sformatowałem
Fakt faktem, teraz nie krzyczał, że system plików jest tylko do odczytu. Komunikował mi natomiast, że nie może utworzyć katalogu lub wykonać jakiejkolwiek operacji związanej z zapisem której próbowałem. Pomyślałem że coś musiałem źle zrobić podczas partycjonowania i zainstalowałem:
Nic to jednak nie dało, bo efekt był dokładnie taki sam. W końcu się poddałem i utworzyłem partycję FAT32. Można było na niej zapisać, ale zwykły użytkownik nie miał jednak dostępu do niej dlatego zmieniłem ustawienia w /etc/fstab:
Kod: Zaznacz cały
<file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
/dev/fd0 /media/fd0 auto rw,user,noauto 0 0
# Na:
/dev/sdb1 /media/sdb1 auto rw,user,noauto 0 0
i zrestartował komputer.
Potem chciałem reprodukować błąd z NTFS, ale o dziwo po utworzeniu partycji okazało się, że zarówno zwykły użytkownik jak i root mogą bez problemu na niej pisać. Od razu powiem że restartowałem kilkakrotnie system po instalacji obsługi NTFS i programu gparted, więc raczej nie ma to nic do rzeczy.
Czy ta niewielka zmiana w pliku /etc/fstab, która dotyczyła nie partycji NTFS tylko partycji FAT32 mogła jakoś wpłynąć na rozwiązanie mojego drugiego problemu z NTFS?