Liveusb i podmiana j

Pomoc dotycząca instalacji systemu
Finarfin

Liveusb i podmiana jądra, które ma uruchomić system

Post autor: Finarfin »

Witam.
Mam problem następującej treści. Otóż zainstalowałem wersję liveusb na pendrive, a jako, że potrzebowałem wgrać kilka modułów to skompilowałem na nim jądro.
Niestety nie wiem jak zrobić coś takiego, by system startował z nowo skompilowanego jądra, a nie z wykorzystaniem starego. Próbowałem mieszać coś w grubie, jest tam druga wersja gruba i już nie ma starego menu.lst, stąd czuję się nieco zagubiony. Szukałem w różnych poradnikach odnośnie gruba2 i nigdzie nie udało mi się takowej informacji znaleźć. Instalacja w katalogu /boot na pendrive psuje całą instalację i system nie jest wykrywalny. A cała zawartość mojego dysku mieści się w niejakim casper-rw na pendrive, tam aktualizacja gruba kończy się informacją, że urządzenie prawdopodobnie nie jest zamontowane, co nie jest prawdą.

Czy spotkał się ktoś takim problemem i jest mi w stanie doradzić o co może chodzić?
Awatar użytkownika
DaVidoSS
Junior Member

Post autor: DaVidoSS »

Po instalacji nowego jądra wydajesz polecenie jako root:

Kod: Zaznacz cały

update-grub
Standardowo jest uruchamiane jądro najnowsze wersją. Jeśli utworzone przez ciebie jądro jest starsze od domyślnego, musisz wy-edytować plik:

/etc/default/grub
i w linii :

GRUB_DEFAULT=
zmień domyślne 0 na 2 , odpowiadające dodatkowemu jądru które jest kolejne na liście.
Dlaczego 2? Numer 1 to będzie start pierwszego z jąder w trybie przywracania systemu.
Po zapisaniu zmian wykonaj polecenia:

update-grub
reboot
Finarfin

Dziękuję za szybką odpowiedź. Niestety wydanie polecenia

update-grub
powoduje, iż otrzymuję odpowiedź, że urządzenie najprawdopodobniej nie jest zamontowane - co nie jest prawdą. Stąd też moje pytanie o to do Was.

Dodatkowo jądro, które instaluję to najnowsze dostępne z kernel.org, a uruchamia mi się jądro sporo starsze. Przypadek dotyczy wersji liveusb.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Zainteresuj się remasteringiem obrazów iso.
http://www.knoppix.net/wiki/Knoppix_Remastering_Howto

Poszukaj poradników dotyczących Ubuntu, bo z tego:
&quot pisze:A cała zawartość mojego dysku mieści się w niejakim casper-rw na pendrive
to wynika, że masz jakąś jego odmianę.
Finarfin

Jest dokładnie tak jak mówisz, mam odmianę Ubuntu w wersji liveusb, tam kompilowałem jądro by mieć wsparcie dla MIPv6, niestety szukałem naprawdę sporo po internecie i nie udało mi się znaleźć jakiegoś rozwiązania tej sprawy, stąd napisałem tutaj na forum.

Tak jak mówię:

update-grub
nie przynosi rezultatu, gdyż pojawia się informacja, że dysk nie jest zamontowany, jest to zapewne związane z tym, że w w folderze /boot/grub jest jedynie plik grubenv i nic więcej.

No trudno, będę starał się jeszcze ugryźć jakość to zagadnienie na własną rękę, ale jakby ktoś miał jeszcze jakiś pomysł w tej kwestii to na pewno nim nie pogardzę.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

&quot pisze:No trudno, będę starał się jeszcze ugryźć jakość to zagadnienie na własną rękę, ale jakby ktoś miał jeszcze jakiś pomysł w tej kwestii to na pewno nim nie pogardzę.
A przeczytałeś, ze zrozumieniem, to co napisałem?
ODPOWIEDZ