fbsplash i Debian Squeeze - pasek post

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
kitor

fbsplash i Debian Squeeze - pasek postępu się nie rusza

Post autor: kitor »

Fbsplasha/fbcondecor używałem już od jakiegoś czasu, ale zawsze w trybie gadatliwym (ang. verbose). Znudziło mi się jednak patrzenie na przesuwający ,,matrix'' przy każdym uruchomieniu, to też stwierdziłem, że najwyższy czas zmienić tryb pracy fbsplasha na milczący (ang. silent).

Jądro 2.6.32 z pakietu linux-source, w wersjach i386 i amd64 (testowane na dwóch komputerach). Debian Squeeze i386 i amd64, najświeższe aktualizacje.

cmdline jądra:

Kod: Zaznacz cały

root=/dev/sda5 rw video=inteldrmfb:1024x768-16 quiet thinkpad-acpi.brightness_enable=1 splash=silent,fadein,theme:monster console=tty1
Wszystko zdaje się działać - ekran powitalny pojawia się bez problemu, dekoracje w konsoli są, ale pasek postępu stoi na 0% i ani drgnie. System normalnie się uruchamia, tj. można przeskoczyć w tryb gadatliwy, jak i po chwili pojawia się GDM. W internecie nie mogę się doszukać żadnych informacji na ten temat. Może ktoś zna rozwiązanie problemu?
Awatar użytkownika
panjandrum

Post autor: panjandrum »

Próbowałeś zmienić inteldrmfb na np. uvesafb?
kitor

Pomijając że na moim thinkpadzie uvesafb się sypie (czarny lcd bez ekranu powitalnego, nie można z konsoli powrócić do X-ów - widać tylko kursor, itp.), na i386 mam uvesafb, z vesafb też testowałem i to samo.

Symulacja ekranu startowego poprzez splash_util działa wraz z paskiem postępu, stąd też wnioskuję, że pakiet splash z jakiegoś powodu nie dostaje informacji z rc.d o stanie uruchamianych usług.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

kitor, jaką masz kartę graficzną? Przedstaw wynik:

lspci | grep VGA
kitor

Intel GMA945GM w Thinkpadzie x60t i Radeon 9000 Mobility - Dell Latitude D600.

00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Mobile 945GM/GMS, 943/940GML Express Integrated Graphics Controller (rev 03)

01:00.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc Radeon RV250 [Mobility FireGL 9000] (rev 01)
A co do ekranu powitalnego chodziło tu o ten generowany przez fbsplash, a nie o GDM.
fnmirk
Senior Member

Na karcie:
&quot pisze:

00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Mobile 945GM/GMS, 943/940GML Express Integrated Graphics Controller (rev 03)
możesz zapomnieć o trybie graficznym, nawet podczas instalacji Debiana.

Odnośnie drugiej karty nie wiem.
Wiem, że karta intela jest bardzo dobrze skonfigurowana w takiej dystrybucji livecd:
http://grml.org/download/
Jestem na etapie rozgryzania konfiguracji, jak oni to zrobili.
kitor

Dlaczego twierdzisz że na GMA mogę zapomnieć o trybie graficznym? Przy inteldrmfb bufor ramki działa bez problemu, dekoracje fbcondecora również są. Xorg również działa bez problemu, compiz działa aż miło.

Problemem jest tylko brak działania paska postępu w fbsplash, system mimo to startuje i działa, więc jest to tylko irytująca mnie kwestia wizualna :o
fnmirk
Senior Member

&quot pisze:Dlaczego twierdzisz że na GMA mogę zapomnieć o trybie graficznym? Przy inteldrmfb bufor ramki działa bez problemu, dekoracje fbcondecora również są. Xorg również działa bez problemu, compiz działa aż miło.
Tak działa, ale jak skonfigurujesz system. Domyślnie, nie działa prawie żadna wersja instalatora (większości dystrybucji Linuksa, które sprawdzałem) w trybie graficznym tylko w czystym trybie tekstowym.

Czyli to jest to:
&quot pisze:Problemem jest tylko brak działania paska postępu w fbsplash
ODPOWIEDZ