Start-up Manager na Debian Squeeze, kilka pyta

Ogólne pytania dotyczące systemu
Awatar użytkownika
n33trox

Start-up Manager na Debian Squeeze, kilka pytań odnośnie GRUB-a

Post autor: n33trox »

Przede wszystkim chciałbym wszystkich serdecznie powitać, jako że jestem tu nowy :)

Do tej pory z Linuksami miałem niewiele do czynienia, Ubuntu, Mint, open-SUSE, Mandriva, Fedora. Z żadnym na dłużej nie zostałem, albowiem sporo grałem w gry przeznaczone dla Windowsa, a jak wiadomo one na Linuksie średnio działają, albo w ogóle (częściej to ostatnie). Tak więc siłą rzeczy częściej używałem Windowsa a Llinuksa sporadycznie, więc decydowałem zwykle go usunąć bo nie widziałem sensu trzymania go na dysku. Teraz człowiek wydoroślał, gra o wiele mniej, bo nie ma z reguły na to czasu, a i zainteresowania się zmieniły. Tak więc pomyślałem, czemu nie Debian? Ale dobrze, żeby nie lać tyle wody przejdę do meritum.

Pobieram właśnie Debiana Squeeze CD1 z KDE. Chciałbym się dowiedzieć, czy można na tejże wersji zainstalować programik Start-up Manager (bywający w Ubuntu i Mincie) i nim konfigurować GRUB-a? Wiem, że niektórzy pewnie na dzień dobry mnie zbesztają, że czemu nie w konsoli, itd, itp. Dobrze, konsolą będę się bawił, ale jak już będę miał pewność, że Windows jest wybrany jako domyślny system (mam brata młodszego, który nie ma zamiaru używać Debiana) i na jego wybór jest 60 sekund. Jest to pierwsza rzecz, jaką chcę zrobić po instalacji i możliwie najłatwiej - innymi słowy chcę mieć 100% pewności, że tak będzie. Potem mogę się uczyć do woli manualnej edycji plików.

Druga sprawa: co zrobić, jeśli instalator nie wykryje Windowsa i go nie doda do GRUB-a? Kiedyś postanowiłem zainstalować Debiana 4.0 Etch i wszystko byłoby pięknie gdyby nie drobny fakt, że nie znalazł on Windowsa i nie dodał go do GRUB-a. Wtedy jeszcze miałem Sagem Fast 800 do łączenia z internetem i nie było na Debianie sterowników do niego, do Windowsa nie było dostępu, nie było jak w internecie sprawdzić jak dodać Windows, więc zdecydowałem, że powrócę do systemu Microsoftu kasując partycje z Linuksem poprawiając:

Kod: Zaznacz cały

fixmbr
wydanym z konsoli odzyskiwania Windows XP wtedy jeszcze. Tak też uczyniłem i nie wiem czemu, ale skończyło się na tym, że z dysku zniknął program rozruchowy lub też został uszkodzony. Nie mogłem w ogóle nic uruchomić, próbowałem odzyskiwać, ale moje próby na nic się zdały, musiałem zrobić całkowity format i od nowa Windows instalować. Tak więc moje pierwsze spotkanie z Debianem nie wyszło najlepiej, miałem już wtedy za sobą zabawy z Ubuntu i Mandrivą, które bez problemu Windowsa wykrywały i dodawały do konfiguracji startowej, więc myślałem, że skoro tu jest dobrze, to Debian też go wykryje i będzie tak samo. Jak widać, myliłem się.

Dobrze, widzę, że się trochę rozpisałem, mam nadzieję, że nie usnęliście.

Czyli tak:
  1. Czy można zainstalować Start-up Managera w Debianie 6?
  2. Jak dodać w miarę prosto Windows7 do GRUB-a, jeśli ten nie zostanie wykryty podczas instalacji? Czytałem trochę o programie os-prober, czy to prawda, że wystarczy go zainstalować i potem z konsoli wydać polecenia:
  3. Kod: Zaznacz cały

update-grub
Awatar użytkownika
DaVidoSS
Junior Member

Post autor: DaVidoSS »

Debian Squeeze to nie Etch i dzieli ich przepaść.
Rozpisałeś się o historyczne już doznania z młodości a nie napisałeś nic jaką masz konfiguracje sprzętu. Ile i jakie dyski twarde co jest istotne dla konfiguracji gruba. O "multiboot" nie powinieneś się obawiać o ile nie przekombinujesz podczas instalacji systemu czy gruba. Gruba instaluj w MBR pierwszego dysku bez obaw. Instalator zanim nadpisze MBR wyświetli znalezione systemy operacyjne.
Jeśli owego Windowsa (instalator wykrywa Windos7 jako program rozruchowy Windowsa Visty) na liście nie będzie - nic wielkiego. Jest kilka sposobów by go odnaleźć i dodać do konfiguracji gruba. Bylebyś prawidłowo system zainstalował i świeżo zainstalowanego Debiana uruchomił. Grub jest teraz w pełni zautomatyzowany, posługuje się szeregiem skryptów. Zmiana podstawowej konfiguracji sprowadza się do edycji jednego pliku i wydaniu jednego polecenia w terminalu.

Jeśli pomyślnie zainstalujesz system (nawet jeśli nie wykryje Windows7) przejrzyj temat:
http://debian.linux.pl/threads/13294-Al ... #post84983

I poczyń zalecane tam kroki (szczególnie odnośnie repozytorium i aktualizacji).
Może się okazać, że zagubiony Windows się odnajdzie sam podczas aktualizacji. Bywało i tak...
O Start-up Menadżerze zapomnij.
Awatar użytkownika
n33trox

Post autor: n33trox »

Ach, fakt, przepraszam - zapomniałem. Dysk jest tylko jeden, SATA 160 GB, podzielony na 2 partycje - podstawową (Windows7) i rozszerzoną (cała reszta). Obydwie w NTFS. Oprócz tego na końcu 30GB nieprzydzielonego miejsca przeznaczonego na ewentualne Linuksy. Żadnych RAID-ów i udziwnień. Reszta komputer: Athlon X2 4600+, 2GB RAM, GeForce 9600GT, płyta główna ASUS M2N-E na biosie 1701, ale to chyba nie jest już tak bardzo istotne.
Awatar użytkownika
jpc

Post autor: jpc »

Jest w repozytorium Debiana jakiś startupmanager, nie wiem czy o to Ci chodzi, Nie ma w nim wykrywania systemów, jedynie wybór domyślnego systemu, czas oczekiwania i kilka innych ustawień. Natomiast mogę Ci powiedzieć, że ostatnio instalowałem Debiana w wersji testowej na dwóch laptopach z zainstalowanymi Windowsem Vista i Windowsem7. W obydwu przypadkach Windowsy te zostały normalnie wykryte, bez żadnych specjalnych kroków z mojej strony.

Ale jak instalowałem na jakimś laptopie (z Windows XP, może ma to jakieś znaczenie) kilka miesięcy temu Debiana w wersji testowej to nie wykrył Windowsa. Musiałem wtedy użyć polecenia, które podałeś w swoim pierwszym poście i wszystko było w porządku. Podejrzewam, że od tamtego czasu błąd z automatycznym wykrywaniem Windowsa przy instalacji został poprawiony, więc nie masz się czego obawiać.
Awatar użytkownika
sPeRaCz

Post autor: sPeRaCz »

Nie powinieneś napotkać większych problemów. A jeżeli już tak się stanie to na 99,9% odpowiedzi na nurtujące pytania znajdziesz na forum. Ja dzisiaj na swoim komputerze domowym np. zrobiłem pewnego rodzaju dywersję; otóż zainstalowałem Debiana w wersji testowej (dodatkowo zamienniki oprogramowania, które moja żona używa z systemem Microsoftu. Co się stało? Nawet nie zwróciła uwagi, że to Debian, wystarczyło ustawić taką tapetę jak w Windows XP, ikony ustawić jak w Windows XP... i po problemie. Dla niej różnica była niezauważalna. Jedyną rzeczą na jaką zwróciła uwagę, był jedynie Grub. Ale skłamałem, że to nowy program rozruchowy Windows7 po ostatniej aktualizacji. Nie da się ukryć, że wdrożenie Debiana w domu było prostą sprawą, musiałem się posunąć do "oszustwa", ale w perspektywie czasu wszystkim to wyjdzie na dobre.

P.S.
Przepraszam za zboczenie z tematu, ale Linux jest dla mnie naprawdę ważnym elementem życia, bez którego moje komputery nie funkcjonują.
ODPOWIEDZ