Do tej pory z Linuksami miałem niewiele do czynienia, Ubuntu, Mint, open-SUSE, Mandriva, Fedora. Z żadnym na dłużej nie zostałem, albowiem sporo grałem w gry przeznaczone dla Windowsa, a jak wiadomo one na Linuksie średnio działają, albo w ogóle (częściej to ostatnie). Tak więc siłą rzeczy częściej używałem Windowsa a Llinuksa sporadycznie, więc decydowałem zwykle go usunąć bo nie widziałem sensu trzymania go na dysku. Teraz człowiek wydoroślał, gra o wiele mniej, bo nie ma z reguły na to czasu, a i zainteresowania się zmieniły. Tak więc pomyślałem, czemu nie Debian? Ale dobrze, żeby nie lać tyle wody przejdę do meritum.
Pobieram właśnie Debiana Squeeze CD1 z KDE. Chciałbym się dowiedzieć, czy można na tejże wersji zainstalować programik Start-up Manager (bywający w Ubuntu i Mincie) i nim konfigurować GRUB-a? Wiem, że niektórzy pewnie na dzień dobry mnie zbesztają, że czemu nie w konsoli, itd, itp. Dobrze, konsolą będę się bawił, ale jak już będę miał pewność, że Windows jest wybrany jako domyślny system (mam brata młodszego, który nie ma zamiaru używać Debiana) i na jego wybór jest 60 sekund. Jest to pierwsza rzecz, jaką chcę zrobić po instalacji i możliwie najłatwiej - innymi słowy chcę mieć 100% pewności, że tak będzie. Potem mogę się uczyć do woli manualnej edycji plików.
Druga sprawa: co zrobić, jeśli instalator nie wykryje Windowsa i go nie doda do GRUB-a? Kiedyś postanowiłem zainstalować Debiana 4.0 Etch i wszystko byłoby pięknie gdyby nie drobny fakt, że nie znalazł on Windowsa i nie dodał go do GRUB-a. Wtedy jeszcze miałem Sagem Fast 800 do łączenia z internetem i nie było na Debianie sterowników do niego, do Windowsa nie było dostępu, nie było jak w internecie sprawdzić jak dodać Windows, więc zdecydowałem, że powrócę do systemu Microsoftu kasując partycje z Linuksem poprawiając:
Kod: Zaznacz cały
fixmbr
Dobrze, widzę, że się trochę rozpisałem, mam nadzieję, że nie usnęliście.
Czyli tak:
- Czy można zainstalować Start-up Managera w Debianie 6?
- Jak dodać w miarę prosto Windows7 do GRUB-a, jeśli ten nie zostanie wykryty podczas instalacji? Czytałem trochę o programie os-prober, czy to prawda, że wystarczy go zainstalować i potem z konsoli wydać polecenia:
su
update-grub