[+] Start Debiana bez kont

Ogólne pytania dotyczące systemu
aramisrobi

[+] Start Debiana bez kont

Post autor: aramisrobi »

Mam pytanie, czy istnieje możliwość startu Debiana zaraz po włączeniu komputera bez kont. Prościej, włączam komputer i system się uruchamia sam.
Awatar użytkownika
xmaster
Junior Member

Post autor: xmaster »

O jakich kontach myślisz?
Kontach użytkowników? Kontach, nie wiem nawet jakich.
Generalnie, mój komputer z Debianem uruchamia się sam - po włączeniu przycisku zasilania (ang. power). Może uściślisz w języku polskim o co Ci chodzi.
aramisrobi

xmaster pisze:O jakich kontach myślisz?
Kontach użytkowników? Kontach, nie wiem nawet jakich.
Generalnie, mój komputer z Debianem uruchamia się sam - po włączeniu przycisku zasilania (ang. power). Może uściślisz w języku polskim o co Ci chodzi.
Tak, chodzi o konta użytkownika, którego należy utworzyć przy instalacji. I podać podczas uruchomienia systemu. Czy można przy instalacji Debiana pominąć to?
Awatar użytkownika
xmaster
Junior Member

Post autor: xmaster »

A jak zamierzasz pracować na systemie bez kont użytkowników? Nawet w Windowsie masz konta użytkowników, to normalna procedura.
Podczas instalacji musisz podać hasło dla użytkownika root oraz stworzyć jednego użytkownika do normalnej pracy.
Napisz lepiej jaki cel chcesz osiągnąć, bo mój komputer bez mojej ingerencji startuje wraz ze środowiskiem graficznym, ale jest to domowy laptop i nie potrzebne mi są metody autoryzacji, korzystam z komputera ja i żona.
Czubi

Post autor: Czubi »

Kod: Zaznacz cały

Menu System/Administracja/Login Screen
Najpierw odblokuj możliwość edycji ustawień poprzez (ikona kłódki) "kliknięcie dokona zmian" i podaj hasło roota. Teraz będziesz mógł dokonać zmian, czyli: zaznacz Login in as (wybierz z listy użytkownika) ,,automatically''. I to byłoby wszystko.
aramisrobi

Czubi pisze:

Kod: Zaznacz cały

Menu System/Administracja/Login Screen
Najpierw odblokuj możliwość edycji ustawień poprzez (ikona kłódki) "kliknięcie dokona zmian" i podaj hasło roota. Teraz będziesz mógł dokonać zmian, czyli: zaznacz Login in as (wybierz z listy użytkownika) ,,automatically''. I to byłoby wszystko.

Dziękuję.
ODPOWIEDZ