[+] nvidia, compiz i antyaliasing

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
Awatar użytkownika
menthu

[+] nvidia, compiz i antyaliasing

Post autor: menthu »

Zainstalowałem sobie dzisiaj compiz fusion. Wszystko działa elegancko, tylko w oczy kuje brak antyaliasingu w efektach kostki, co skutkuje poszarpanymi krawędziami przy panelach. W internecie wyczytałem, że trzeba zainstalować nvidia-settings i tam ustawić antyaliasing, a następnie załadować ponownie compiza poleceniem:

Kod: Zaznacz cały

$ compiz --replace
Po takim zabiegu widać ogromną poprawę. Niestety po każdym uruchomieniu komputera trzeba ręcznie wczytywać najpierw ustawienia nvidia-settings komendą:

$ nvidia-settings -l
Następnie trzeba przeładować compiza w/w komendą. Próbowałem na wszelkie sposoby jakie przyszły mi do głowy by najpierw załadować ustawienia nvidii, lecz bez rezultatu.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

A próbowałeś jako root?
Awatar użytkownika
grzesiek
Junior Member

Post autor: grzesiek »

Jak instalowałeś sterowniki? nvidia-settings powinny zostać zainstalowane razem z nimi więc dziwi mnie, że w Twoim przypadku tak nie jest.
Awatar użytkownika
menthu

Post autor: menthu »

grzesiek pisze:Jak instalowałeś sterowniki? nvidia-settings powinny zostać zainstalowane razem z nimi więc dziwi mnie, że w Twoim przypadku tak nie jest.
Instalowałem komendą:

sudo aptitude install nvidia-glx
Problem swój rozwiązałem. Przedtem uruchamiałem compiza automatycznie poprzez zmianę klucza w gconf-editor:

desktop -> gnome -> session -> required_components -> windowmanager
z wartości

gnome-wm
na

compiz
Teraz po prostu przywróciłem domyślną wartość klucza, zaś do programów startowych dodałem dwa wpisy, jeden z

nvidia-settings -l
zaś drugi z

compiz --replace
Aktualnie wszystko działa jak należy. Problem rozwiązany, temat można zamknąć.
ODPOWIEDZ