Linux i samba, redukcja uprawnie

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
Awatar użytkownika
Bastian
Member

Post autor: Bastian »

Myślę, że da się to zrobić manipulując odpowiednio prawami do plików w systemie. Nie mam teraz czasu poszukać ale wydaje mi się, że istnieje dyrektywa w Sambie, która nakłada odpowiedni umask na wszystkie zapisywane pliki. Wówczas zapiszesz plik w katalogu innego użytkownika, ale już go nie usuniesz, bo samba nie będzie miała do niego praw, a jedynie do odczytu/wykonania. Daj znać czy dobrze kombinuje (poszukaj).
cooleq
Beginner

Post autor: cooleq »

Mniej więcej, to właśnie zaproponowałem tylko że chodzi o to żeby inny użytkownik miał uprawnienia. Można ustawić creation mask na 0400 albo nawet 0000 bo o to chodzi żeby nawet ich nie widział. Tylko co ja potem zrobię z takim plikiem? Musiał bym ręcznie zmieniać uprawnienia żeby mógł to odczytać kto inny.
A gdyby tak ustawić foldery tak że można zapisać a nie można czytać czyli 0720 a creation mask na 0777 wtedy każdy kto będzie mógł przeglądać folder będzie miał dostęp ale przeglądać będzie mógł tylko właściciel. Tylko nie wiem czy członkowie grupy będą mogli zapisywać do folderu ktory jest ustawiony tylko na zapis a nie na odczyt
Cyphermen
Beginner

Post autor: Cyphermen »

No to po prostu to sprawdź, stwórz testowego użytkownika i grupę, i zbadaj sprawę.
cooleq
Beginner

Dobrze, dzisiaj wracam do tematu, dopiero wróciłem do biura. Tylko takie pytanie bo nie mogę znaleźć o tym informacji. Czy dyrektywy w smb.conf mają zasięg globalny czy lokalny? Nie chcę namieszać w całej sambie.
A jeśli są lokalne to gdzie mogę się dowiedzieć jakie są domyślne dla sekcji w których nie jest nic ustawione?

Edycja:
Tak jeszcze zapytam o co chodzi w pliku /etc/group.
W podręczniku systemowym jest ładnie napisane jak się tam tworzy wpisy, natomiast w pliku jest już co innego:

Kod: Zaznacz cały

kasowanienagran:x:1012:ania,tomasz
ania,tomasz:x:1013:
Nie bardzo wiem po co jest ta druga linijka i jak to edytować żeby było dobrze.
Awatar użytkownika
Bastian
Member

Zależy, które dyrektywy. Niektóre mają zasięg globalny gdyż dotyczą ustawień serwera, inne z kolei konfigurują poszczególne udziały.
Co do /etc/group, to nie wiem co tam wyczytałeś w tym podręczniku ale polecam

man group
Drugiego zapisu w cytowanym przez Ciebie fragmencie, nie rozumiem.
cooleq
Beginner

Nie mam niestety czasu w tym tygodniu się tym zająć bo muszę skończyć co innego, ale dziękuję, na pewno przeczytam.

Dodane:
Odświeżę temat, żeby nie zakładać nowego. Mam katalog z projektami i wygląda to tak. Przychodzi nowy projekt. Ja tworzę strukturę katalogów później inni uzupełniają je o pliki (dane, nagrania, raporty...). Chodzi o to żeby dało się w katalogach zapisywać ale nie dało się ich usunąć. Jak zabiorę prawa modyfikacji to nie można już zapisywać... i jest jeszcze jedna kwestia. Chodzi o to, że np. za raporty jest odpowiedzialna jedna osoba więc tylko ona musi mieć prawa modyfikacji folderów "raporty" problem jest taki, że projektów są dziesiątki i nie ma sensu robić tego wszystkiego ręcznie, Czy da się użyć polecenia chmod w taki sposób by zmodyfikowało wszystkie katalogi o nazwie projekty w dużej strukturze katalogów?
Awatar użytkownika
Bastian
Member

chmod -R
cooleq
Beginner

Bastian:

chmod -R
zmienia prawa wszystkich katalogów, a ja chcę zmienić tylko tych z nazwą ,,xxx''. A może dałoby się jakoś połączyć polecenie chmod z find?
Awatar użytkownika
Bastian
Member

chmod -R xxx*
?
Cyphermen
Beginner

Post autor: Cyphermen »

o Bastian mnie uprzedził ;D
ODPOWIEDZ