Karta dźwi

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
mlyczek
Junior Member

Post autor: mlyczek »

ruun pisze:ja też mam dwie karty dźwiękowe ale nigdy nie miałem potrzeby korzystania z obu jednocześnie, więc nie wiem jak to ugryść.
Chodzi o to, że czasami ta druga (dołożona na PCI) nie jest widziana przez system. Wtedy muszę robić restart, aby była widoczna. Trochę to czasami wkurza. Cały czas korzystam z tej drugiej karty (tej, która się wyłącza), a ze zintegrowanej tylko do skype'a, więc już dałem za wygraną i trudno, od czasu do czasu uruchomię komputer dwa razy, bo musiałby wyłączyć tą kartę w BIOSie, a tego na razie robić nie chcę, bo jeszcze jest windows i na windowsie brat częściej korzysta ze skype'a i musi ją mieć uruchomioną.
godzio89
Beginner

Post autor: godzio89 »

wylanczylem w biosie ta karte wlanczylem alsaconf znalazlo SoundBlaster'a:
http://img525.imageshack.us/my.php?imag ... zwyxi0.jpg
ale i tak jak skopiowalem sobie utwor mp3 na dysk to normalnie odtwarza ale na sluchawkach nie ma dzwieku;/
mlyczek
Junior Member

a podłączasz te słuchawki w to samo miejsce gdzie są głośniki, czy w inne? Jeżeli w inne, to pewnie w alsamixerze są wyciszone
godzio89
Beginner

w to samo miejsce gdzie glosniki
i w alsamixer all mam na maxa ustawione
mlyczek
Junior Member

godzio89 pisze:w to samo miejsce gdzie glosniki
zepsute słuchawki? może też masz wyciszone na kablu na słuchawkach (o ile tak w Twoich się da)
godzio89
Beginner

no wlasnie sluchawki dzialaja na 100% dziwne by bylo gydyb ani sluchawki ani glosniki nie dzialaly :D
Normalnie wlanczylem utwor i zaczalem all brak w alsamixer na maxa i dzwieku nadal nie ma :-(
fanatico
Beginner

Post autor: fanatico »

A może karta nie działa? To że ją wykrywa wcale nie oznacza jej prawidłowego działania.Masz Windowsa żeby sprawdzić?
godzio89
Beginner

no wlasnie windowsa juz nie mam....ale karta dzialala zanim wgrywlaem Debiana
hmm sproboje wlanczyc spoworotek zintegrowana karte dzwiekowa na plycie glownej tam podlaczyc sluchawki i jeszcze raz skonfigurowac alse

[ Dodano: 2007-05-07, 15:29 ]
hehe az milo uslyszec dzwiek :D pod zintegrowana karta dzwiekowa dziwiek jest....hmmm nie wiem dlaczego nie ma dzwieku pod SoundBlasterem;/ moze jakies dodatkowe sterowniki?sam juz nie wiem..teraz mam takie male pytanie odnosnie konfiguracji karty graficznej: Mam karte GeForceFX 5700 LE jak ja zainstalowac i jak skonfigurowac?
Adax

Post autor: Adax »

ruun pisze:Adax, a pokazuje Ci alsamixer twoją kartę w lewym górnym rogu? Może jednak masz coś źle poustawiane i alsamixer nie widzi twojej karty.
Widzi.... jak ty masz opcje : Line in, Mic, Phone, ICE.....
To ja mam opcje : Pcm, Surround, center,LFE, Side, ICE...,PC Speak. Z czego Pcm i Pc speak sa na 100% a reszty nie da sie podglosic:/ nie mam bladego pojecia dlaczego:/
ODPOWIEDZ