[+] SATA Raid, partycji /home nie można montowa

Ogólne pytania dotyczące systemu
kubal5003

[+] SATA Raid, partycji /home nie można montować przy uruchamianiu systemu

Post autor: kubal5003 »

Witam.
Zainstalowałem dzisiaj Debiana Squeeze na serwerze z fake raidem (dmraid).

Przy instalacji wybrałem partycje na /, /home i wymiany. Wszystko pięknie, ślicznie oprócz /home. Niestety przy startowaniu systemu nie chce mi przejść fsck, a dokładniej wypisuje:

Kod: Zaznacz cały

Mounting local filesystems...mount: special device /dev/mapper/isw_bbfedcffgi_Volume0p6 does not exist. failed
Zalogowałem się w trybie pojedynczego użytkownika, ręcznie montując partycję i nie było problemów. Odmontowałem ją, zrobiłem fsck - zero problemów. W końcu stwierdziłem, że jeżeli coś jej jest, to ją jeszcze raz sformatuje. Formatowanie nie pomogło - to samo.

Sprawdzałem /etc/fstab, czy nie ma błędów - wygląda, że nie.

O co może chodzić?
Awatar użytkownika
DaVidoSS
Junior Member

Post autor: DaVidoSS »

Ha! Znowu raid programowy.
Daj wynik poleceń

ls -la /dev/mapper/
cat  /etc/fstab
df -h
kubal5003

Niestety, wklejenie jest problematyczne, ze względu na to, że piszę z innego komputera, ale postaram się przepisać najważniejsze rzeczy.

ls -la /dev/mapper

crw------- 1 root root 10, 59 Nov 9 19:34 control
lrwxrwxrwx 1 root root    7 Nov 9 19:34 isw_bbfedcffgi_Volume0 -> ../dm-0
lrwxrwxrwx 1 root root    7 Nov 9 19:34 isw_bbfedcffgi_Volume01 -> ../dm-2
lrwxrwxrwx 1 root root    7 Nov 9 19:34 isw_bbfedcffgi_Volume05 -> ../dm-3
lrwxrwxrwx 1 root root    7 Nov 9 19:34 isw_bbfedcffgi_Volume06 -> ../dm-4

/etc/fstab
isw_bbfedcffgi_Volume0p1   /           ext3    errors=remount-ro    0     1
isw_bbfedcffgi_Volume0p6   /home   ext3    defaults                    0     0  //tutaj edytowane przeze mnie, oryginalnie było 2, myślałem że skoro się montuje to może skip fsck pomoże
isw_bbfedcffgi_Volume0p5   none     swap   sw                           0     0 

/dev/mapper/isw_bbfedcffgi_Volume0p1
                                    9.2G  4.7G  4.1G  54% /
tmpfs                            1.9G       0  1.9G   0% /lib/init/rw
udev                             1.9G  228K  1.9G   1% /dev
tmpfs                            1.9G       0  1.9G   0% /dev/shm
Jakieś pomysły? Nie oczekuje rozwiązania na tacy, po prostu jakiejkolwiek wskazówki co robić dalej i co sprawdzić.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

kubal5003 pisze:Niestety, wklejenie jest problematyczne, ze względu na to, że piszę z innego komputera, ale postaram się przepisać najważniejsze rzeczy.
A jakbyś tak zerknął do działu dla początkujących (na forum) lub poszukał w internecie, jak przekierować wynik polecenia do pliku tekstowego?
Awatar użytkownika
DaVidoSS
Junior Member

Post autor: DaVidoSS »

Jakieś pomysły? Nie oczekuje rozwiązania na tacy, po prostu jakiejkolwiek wskazówki co robić dalej i co sprawdzić.

No dobra to wez sprobuj z takimi opcjami we fstabie:

/dev/mapper/isw_bbfedcffgi_Volume0p6   /home   ext3   defaults,noatime,errors=remount-ro,barrier=1                                0       0
lub

/dev/dm-4                        /home   ext3   defaults,noatime,errors=remount-ro,barrier=1                                0       0
albo najlepiej zainteresuj sie blkid oraz UUID.
kubal5003

Problem już rozwiązany.. Otóż okazuje się, że cały fstab jest zły. Należało usunąć literki "p" z końcówek nazw dysków. / działało nie dlatego, że ma wpis w fstab a dlatego że na tej partycji jest system, a swapu widocznie też nie było. Teraz działa już. W sumie głupie i proste rozwiązanie.. Aż mi głupio, że pisałem na forum..
ODPOWIEDZ