Witam.
Mam pytanie:
Czy na serwerze VPS przez wirtualizację OpenVZ z systemem Debian/Ubuntu można zainstalować jakiś program do wirtualizacji typu VirtualBox, Vmware, XEN, KVM i zainstalować w takim programie system FreeBSD?
Dlatego o to pytam, ponieważ, na wirtualizacji OpenVZ nie można instalować systemów FreeBSD i nie wiem czy jeżeli jest system Linux Debian/Ubuntu na VPS-ie z OpenVZ to można na nim (na tym systemie) zainstalować inny program do wirtualizacji i zainstalować dany system.
Przepraszam za to "masło maślane" ale nie miałem pojęcia jak to wytłumaczyć. Jeżeli gdzieś o tym ktoś napisał to przepraszam ale nawet nie wiedziałem jak to mogę ująć aby poszukać w internecie o tym.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.
Linux na VPS OpenVZ i wirtualizacja FreeBSD?
FreeBSD zainstalujesz pod vmware/ virtualboxem i pod xenem też się da. Ja polecam virtualbox. Jak się oswoisz z FreeBSD to możesz dalej próbować innych metod.
Co to nagły wylew Linuksiarzy na FreeBSD?
Pod tym co piszesz Linusa zainstalujesz. Pod FreeBSD masz jail... Taki zaawansowany chroot
http://www.freebsd.org/doc/en_US.ISO885 ... jails.html.
Co to nagły wylew Linuksiarzy na FreeBSD?
Pod tym co piszesz Linusa zainstalujesz. Pod FreeBSD masz jail... Taki zaawansowany chroot
http://www.freebsd.org/doc/en_US.ISO885 ... jails.html.
Nie całkiem oto mi chodzi, już chyba wiem jak to wytłumaczyć:
Mam VPS (wirtualizacja OpenVZ na której nie można robić Reinstalla OS na FreeBSD - tylko mam linuksa Debian/Ubuntu) i chciałbym wiedzieć czy na tym systemie co mam mógłbym zainstalować inny Wirtualizer typu Vbox, Xen itd. i zainstalować ten FreeBSD czy nie mogę tego zrobić jeżeli mój system podstawowy siedzi na OpenVZ. Dlaczego chcę to wiedzieć? - Wirtualizacja Xen kosztuje 20zł natomiast OpenVZ jest darmowa, a i tak potrzebuję obu systemów, i Linuksa i FreeBSD ponieważ na obu z nich działają inne rzeczy których potrzebuję. Na Linuksie serwer pewnej gry (Warcraft3) jak i na FreeBSD (Metin2) tak więc potrzebuję i tego i tego systemu dlatego chciałbym zaoszczędzić te 20zł na miesiąc skoro mógłbym mieć oba systemy na wirtualizacji darmowej.
Czyli ogółem mówiąc: Na wirtualizacji VZ system Debian/Ubuntu, na tym zwirtualizowanym Debian/Ubuntu na VZ instalacja wirtualizatora Vbox/Xen, Zainstalowanie FreeBSD na wirtualizacji Vbox/Xen.
A tak szczerze to system FreeBSD mi nie pasuje ponieważ wiadomo, Linux popularny, w wielu językach w tym polski i najczęściej używany (po windows) ale potrzebuję jednak tego FreeBSD na serwer tej gry.
Mam nadzieję że teraz to co napisałem jest bardziej zrozumiałe
Pozdrawiam i liczę na następne odpowiedzi.
PS: Dziękuję za wypowiedź Yampress
Mam VPS (wirtualizacja OpenVZ na której nie można robić Reinstalla OS na FreeBSD - tylko mam linuksa Debian/Ubuntu) i chciałbym wiedzieć czy na tym systemie co mam mógłbym zainstalować inny Wirtualizer typu Vbox, Xen itd. i zainstalować ten FreeBSD czy nie mogę tego zrobić jeżeli mój system podstawowy siedzi na OpenVZ. Dlaczego chcę to wiedzieć? - Wirtualizacja Xen kosztuje 20zł natomiast OpenVZ jest darmowa, a i tak potrzebuję obu systemów, i Linuksa i FreeBSD ponieważ na obu z nich działają inne rzeczy których potrzebuję. Na Linuksie serwer pewnej gry (Warcraft3) jak i na FreeBSD (Metin2) tak więc potrzebuję i tego i tego systemu dlatego chciałbym zaoszczędzić te 20zł na miesiąc skoro mógłbym mieć oba systemy na wirtualizacji darmowej.
Czyli ogółem mówiąc: Na wirtualizacji VZ system Debian/Ubuntu, na tym zwirtualizowanym Debian/Ubuntu na VZ instalacja wirtualizatora Vbox/Xen, Zainstalowanie FreeBSD na wirtualizacji Vbox/Xen.
A tak szczerze to system FreeBSD mi nie pasuje ponieważ wiadomo, Linux popularny, w wielu językach w tym polski i najczęściej używany (po windows) ale potrzebuję jednak tego FreeBSD na serwer tej gry.
Mam nadzieję że teraz to co napisałem jest bardziej zrozumiałe

Pozdrawiam i liczę na następne odpowiedzi.
PS: Dziękuję za wypowiedź Yampress