Przenoszenie systemu na inny serwer

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
Van Pytel
Beginner

Przenoszenie systemu na inny serwer

Post autor: Van Pytel »

Jak mogę przenieść cały system (tzn. programy z konfiguracją itp.) na inny serwer.

Chciałbym przenieść z serwera system z ustawieniami na inny serwer bez instalacji programów i ponownego konfigurowania. Czy jest to możliwe? Jeśli tak to jak do tego się zabrać.

Oczywiście architektura serwera nie zmienia się (64bit) tylko zmieni się procesor dysk (większy) oraz więcej pamięci ram.
Awatar użytkownika
lolleq
Beginner

Post autor: lolleq »

Van Pytel pisze:Jak mogę przenieść cały system (tzn. programy z konfiguracją itp.) na inny serwer.

Chciałbym przenieść z serwera system z ustawieniami na inny serwer bez instalacji programów i ponownego konfigurowania. Czy jest to możliwe? Jeśli tak to jak do tego się zabrać.

Oczywiście architektura serwera nie zmienia się (64bit) tylko zmieni się procesor dysk (większy) oraz więcej
Poszukaj w sieci informacji o "Harddisk upgrade HOWTO" - powinno wystarczyć.
ramów.
Czego?
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Van Pytel, wystarczy zajrzeć do działu dla początkujących:
http://debian.linux.pl/threads/6573-Kop ... #post44208
Van Pytel
Beginner

Dziękuję za odpowiedź. Tylko z tego co przeglądałem, wspomniany poradnik. to jest to dla fizycznego dostępu do komputera. Mnie chodzi o serwery, które dzierżawi się. I nie mam możliwości dostania się do "systemu" za nim go zainstaluję. Tzn mam jedynie dostęp do serwera wtedy gdy zainstaluje system po przez ssh/ftp.

lolleq chodziło o RAM.
fnmirk jeżeli dobrze rozumie tej link co podałeś to mogę zrobić obraz systemu, potem zainstalować system na nowym serwerze, przenieść obraz na serwer i tam dopiero przywrócić partycje?
Awatar użytkownika
Bastian
Member

Post autor: Bastian »

Van Pytel: jeśli jest to serwer dedykowany to masz 2 możliwości:

- przejść się do serwerowni i zrobić to z dostępem fizycznym

- skorzystać z KVMoverIP, lub jeśli to jakaś dedykowana maszyna serwerowa to iLO etc.

Natomiast jeśli już przenosisz infrastrukturę i chcesz mieć na przyszłość maksymalną wygodę i możliwości w administracji serwerami to zainteresuj się wirtualizacją
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

&quot pisze:potem zainstalować system na nowym serwerze,
Ten krok jest zbędny. Wystarczy jakiś Linux uruchamiany z płytki CD/DVD. Chodzi o fizyczny dostęp do komputera. Można to też zrobić zdalnie.
http://debian.linux.pl/threads/9479-Dys ... #post61503

http://debian.linux.pl/threads/5676-Prz ... -napiszesz!
Van Pytel
Beginner

Dziękuję za odpowiedzi, będę testował i podzielę się uwagami.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

Zamontuj sobie system plików przez ssh.
Van Pytel
Beginner

Yampress a jak to można zrobić?

Aby nie zakładać nowego tematu zapytam się odnośnie wirtualizacji.
Jeżeli mam system Debian i na nim zainstaluję ,,Vmware Server'' i zrobię na nim wirtualizację systemu Windows XP i chciałbym mieć dwa konta? Nie chcę robić dwóch kont na Linuksie i z każdego uruchamiać Vmware tylko uruchomić jedną wersję Vmware i mieć do dyspozycji dwa konta na Windowsie niezależne.
Np.: na jednym działają inne programy, a na drugim koncie inne programy. Coś takiego jak na Linuksie, że system jest uruchomiony, ale mogę się zalogować do jednego i do drugiego w tym samym czasie.
Awatar użytkownika
Bastian
Member

Post autor: Bastian »

Nie bardzo rozumiem o co Tobie chodzi. Instalując VMware Server na Linuksie masz możliwość stawiania kolejnych maszyn wirtualnych. Co na nich zainstalujesz to Twoja sprawa. Mam wrażenie, że nie bardzo wiesz czym jest wirtualizacja i jakie daje możliwość. Instalujesz jedną w wielu technologii do wirtualizacji (Bare metal bądź na systemie hosta), i dalej stawiasz wirtualne maszyny, które traktujesz jak fizyczne komputery. Na nich stawiasz system operacyjny jaki tam sobie chcesz i robisz konta jakie chcesz.
ODPOWIEDZ