Inna nazwa hosta dla każdego interfejsu - karty sieciowej

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
lucani

Inna nazwa hosta dla każdego interfejsu - karty sieciowej

Post autor: lucani »

Witam!

Czy jest jakiś sposób aby do każdej karty sieciowej przypisać inną nazwę hosta?
Ister
Junior Member

Post autor: Ister »

Opisz proszę trochę szerzej o co Ci chodzi (tzn jaki ma być cel takiego działania).
lucani

Post autor: lucani »

Mam 2 serwery (www, mysql, php, dns, poczta), jeden podstawowy i drugi z założenia hot-standby (Tu jest wada/zaleta, że oba serwery muszą mieś taki sam hostname i publiczny adres IP. Wada, bo właśnie dlatego mam ten problem, który opisuję. Zaleta, bo wystarczy przepiąć wtyczkę łącza internetowego i wszystkie usługi działają dalej). Każdy z nich ma na płycie głównej 4 karty sieciowe, więc pomyślałem, że mógłbym podłączyć główne łącze internetowe do pierwszej karty sieciowej serwera podstawowego. Drugą kartą sieciową mógłbym wtedy puścić bezpośrednią transmisję krosowaną skrętką do drugiego serwera (rsync + cron). Problem polega na tym, że nie można bezpośrednio wrzucić rsynca do crona, bo rsync wymaga ingerencji podczas łączenia (chodzi o wpisanie hasła). Rozwiązaniem może być para kluczy publicznych, ale te można niestety tworzyć jedynie dla hostname, a nie dla adresów IP. Jak wcześniej napisałem, z założenia oba serwery mają mieś ten sam hostname. Oczywiście oba serwery mogą do siebie wysyłać ping przez ten drugi interfejs. Może jest jakiś inny sposób podejścia do tego problemu?
Awatar użytkownika
Unit
Beginner

Post autor: Unit »

lucani pisze: Może jest jakiś inny sposób podejścia do tego problemu?
Z przodu przełącznik - podłączasz obydwa serwery w konfiguracji FailOver + DRBD (przeglądnij sobie ten artykuł highly-available-nfs-server-using-drbd-and-heartbeat-on-debian-5.0-lenny)
ODPOWIEDZ