2

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
pluszak

2 łącza internetowe na jednej karcie sieciowej

Post autor: pluszak »

Czy możliwa jest taka konfiguracja Debiana aby domyślnie korzystał z połączenia internetowego udostępnianego przez jeden ruter ale gdy nadejdzie połączenie z drugiego rutera odpowiadał na nie przez ten drugi ruter? Jeśli tak to w jaki sposób to zrobić?

Sytuacja wygląda tak:
serwer Debiana ma ip: 10.100.3.99
i w /etc/network/interfaces ma ustawione:

Kod: Zaznacz cały

# The loopback network interface
auto lo
iface lo inet loopback

# The primary network interface
allow-hotplug eth0
iface eth0 inet static
        address 10.100.3.99
        netmask 255.0.0.0
        broadcast 10.100.3.255
        gateway 10.100.3.1
Pierwszy ruter ma ip, bramę 10.100.3.1, serwer dhcp jest wyłączony. Udostępnia on połączenie internetowe dla wszystkich komputerów w podsieci. Niestety nie można dostać się na niego z zewnątrz (jest częścią podsieci zarządzanej przez zewnętrzną firmę, nie można ustawić przekierowania portów na niego).
Drugi ruter to ruter Neostrady z ustawionym DynDns, adres ip: 10.100.3.100, serwer dhcp wyłączony. Połączenie internetowe jest znacznie wolniejsze niż to udostępnianie przez pierwszy ruter dlatego nie można puścić całego ruchu z serwera Debiana przez ten ruter.
Oba rutery są ze sobą spięte. Z serwera z zainstalowanym Debianem można pingować oba rutery. Z komputerów w podsieci też.

Konieczna jest możliwość dostania się z zewnątrz na serwer z Debianem. Jak pisałem, przez pierwszy ruter nie jest to możliwe. Na drugim, tym od Neostrady ustawiłem DynDns i przekierowania portów na serwer z Debianem (10.100.3.99),
niestety przy próbie połączenia z zewnątrz nie działa.

Niestety, raczej nie ma możliwości wpięcia drugiej karty sieciowej do serwera z Debianem.

Proszę o pomoc.
mariaczi
Member

Post autor: mariaczi »

Interesujące zadanie.
Na dwóch kartach jak najbardziej jest to do zrobienia. Zastanawiam się i wydaje mi się, że na jednej karcie również.
Zerknij do >tego< tłumaczenia £ukasza Bromirskiego.
Awatar użytkownika
Bastian
Member

Post autor: Bastian »

Witam,
Podpinam się pod temat bo podobny problem. Mam 2 łącza internetowe od 2 różnych dostawców. Chce aby oba łącza były dodawane i wystawiane jako jedna sieć do routingu na dalsze hosty w sieci LAN . Do użycia tego planuje wykorzystanie 2 kart sieciowych. Macie jakiś dobry tutek do tego ? Obsługa oczywiście przez serwer na linuksie
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

@Bastian poczytaj Bomirskiego i "zaawansowany routing howto" jak wyżej podają link
Awatar użytkownika
Bastian
Member

Post autor: Bastian »

Bromirskiego czytałem wiele razy, ale fakt, czytałem wyrywkowo w miare potrzeb. Zabieram się do lektury raz jeszcze. Jeśli będe miał problemy to się odezwę.
ODPOWIEDZ