Na wstępnie zaznaczam, że nie jestem specjalistą od administracji.
To co obecnie wykonuję, to są same testy. Testuję to na neostradzie z TPSA i nie wiem w ogóle, czy realne jest aby to na takim łączu zadziałało. Nie znalazłem w internecie niestety dobrych opisów funkcjonowania serwerów SMTP dlatego zadam parę ogólnikowych pytań.
- Na neostradzie serwer SMTP powinien mieć port 587 ustawiony do wysyłania. Jeżeli ja mam ruter, a za nim jest testowy serwer i na nim uruchomię sendmaila, to z tego co zrozumiałem ten program powinien być uruchomiony na porcie 587. Jeżeli ktoś miałby się łączyć z zewnątrz, ale mnie są potrzebne tylko połączenia wewnętrzne, ale poczta ma być wysyłana dalej do internetu. Może coś pokręcę, dlatego proszę o poprawienie, ale sendmail służy do wysyłania poczty i jeżeli ja użyje prywatnego serwera do wysłania poczty, to jeżeli wysyłam e-maila do osoby, która np. ma konto na onet.pl, to mój serwer podczas wysyłania łączy się z serwerem SMTP onetu? Na jakim porcie odbywa się to połączenie i gdzie to ustawić jeżeli odbywa się to w taki sposób jak zrozumiałem?
- Czy program mail, który jest w Linuksie, ten konsolowy, do wysyłania używa właśnie sendmaila? Czy ten program wymaga autoryzacji smtp lokalnego (sendmaila), czy tutaj połączenie z nim odbywa się na innej zasadzie, jako połączenie między procesami?
- Czy jest możliwość aby poczta, która wysłana jest do sendmaila została przekierowana do zewnętrznego smtp, w którym mam swoje konto e-maila, a dalej przekazana do odbiorcy?
- Czy sendmail wymaga używania domen, czy mogę lokalnie wysyłać pocztę bez domen? W jaki sposób wyłączyć autoryzację, pytam ponieważ jak testuję połączenie poprzez telnet i chcę wysłać wiadomość, to napisane jest, że brak autoryzacji, ale w jaki sposób w ogóle tworzy się konta użytkowników?
Dlaczego w internecie często sendmail nie jest polecany jako serwer poczty? Z tego co czytałem częściej polecają np. exima czy postfiksa.
Aha, jeszcze jedno banalne pytanie. SMTP służy do wysyłania poczty, a POP3, aby ją odbierać to jest oddzielny serwer? Jakie znane są i polecane serwery odbioru poczty aby trochę sprawdzić sobie jak to działa? Czy jeszcze jest coś wymagane, aby uruchomić sobie typowy serwer poczty do wysyłania i odbierania? Gdzie trafia poczta z SMTP, że odbiera się ją przez POP3? Składowana one jest w bazie danych, z której korzysta POP3 serwer, czy po prostu SMTP wysyła ją do serwera POP3?
Pozdrawiam i mam nadzieję, że pytania nikogo nie wykończą, ale ta sprawa jest trochę trudniejsza niż inne serwery do zrozumienia ich działania.