Sendmail - konfiguracja lokalnego serwera poczty

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
gromiz

Sendmail - konfiguracja lokalnego serwera poczty

Post autor: gromiz »

Dzień dobry.

Na wstępnie zaznaczam, że nie jestem specjalistą od administracji.

To co obecnie wykonuję, to są same testy. Testuję to na neostradzie z TPSA i nie wiem w ogóle, czy realne jest aby to na takim łączu zadziałało. Nie znalazłem w internecie niestety dobrych opisów funkcjonowania serwerów SMTP dlatego zadam parę ogólnikowych pytań.
  • Na neostradzie serwer SMTP powinien mieć port 587 ustawiony do wysyłania. Jeżeli ja mam ruter, a za nim jest testowy serwer i na nim uruchomię sendmaila, to z tego co zrozumiałem ten program powinien być uruchomiony na porcie 587. Jeżeli ktoś miałby się łączyć z zewnątrz, ale mnie są potrzebne tylko połączenia wewnętrzne, ale poczta ma być wysyłana dalej do internetu. Może coś pokręcę, dlatego proszę o poprawienie, ale sendmail służy do wysyłania poczty i jeżeli ja użyje prywatnego serwera do wysłania poczty, to jeżeli wysyłam e-maila do osoby, która np. ma konto na onet.pl, to mój serwer podczas wysyłania łączy się z serwerem SMTP onetu? Na jakim porcie odbywa się to połączenie i gdzie to ustawić jeżeli odbywa się to w taki sposób jak zrozumiałem?
  • Czy program mail, który jest w Linuksie, ten konsolowy, do wysyłania używa właśnie sendmaila? Czy ten program wymaga autoryzacji smtp lokalnego (sendmaila), czy tutaj połączenie z nim odbywa się na innej zasadzie, jako połączenie między procesami?
  • Czy jest możliwość aby poczta, która wysłana jest do sendmaila została przekierowana do zewnętrznego smtp, w którym mam swoje konto e-maila, a dalej przekazana do odbiorcy?
  • Czy sendmail wymaga używania domen, czy mogę lokalnie wysyłać pocztę bez domen? W jaki sposób wyłączyć autoryzację, pytam ponieważ jak testuję połączenie poprzez telnet i chcę wysłać wiadomość, to napisane jest, że brak autoryzacji, ale w jaki sposób w ogóle tworzy się konta użytkowników?
Przepraszam za takie pytania, ale ogólnie robię testy dla nauczenia się różnych serwerów. Z FTP, MySQL czy WWW w miarę można coś zrobić lokalnie w celu nauki. Nie rozumiem kompletnie zasady działania sendmaila. Z tego względu moje banalne i dziwne może pytania, bo nie wiem w ogóle, czy ja dobrze rozumiem to, a w internecie nie mogę znaleźć. Czy znacie jakiś opis działania sendmaila i konfiguracji, ale najlepiej w języku polskim?

Dlaczego w internecie często sendmail nie jest polecany jako serwer poczty? Z tego co czytałem częściej polecają np. exima czy postfiksa.

Aha, jeszcze jedno banalne pytanie. SMTP służy do wysyłania poczty, a POP3, aby ją odbierać to jest oddzielny serwer? Jakie znane są i polecane serwery odbioru poczty aby trochę sprawdzić sobie jak to działa? Czy jeszcze jest coś wymagane, aby uruchomić sobie typowy serwer poczty do wysyłania i odbierania? Gdzie trafia poczta z SMTP, że odbiera się ją przez POP3? Składowana one jest w bazie danych, z której korzysta POP3 serwer, czy po prostu SMTP wysyła ją do serwera POP3?

Pozdrawiam i mam nadzieję, że pytania nikogo nie wykończą, ale ta sprawa jest trochę trudniejsza niż inne serwery do zrozumienia ich działania.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

sendmaila to Ty sobie daruj. Exim lub Postfix z Dovecot/Cyrusl/Curier

Tak jest to oddzielny deamon. serwer poczty wysyła jak i odbiera pocztę od innych serwerów poczty. pop/imap służy do odbierania klienckiego wiadomości poczty. Port na jakich działaja usługi to 25, 587, 110,143, 993,995 . czeka Cie długa nauka. Musisz dużo czytać.Wpisujesz dane zagadniemnie, które Cie interesuje w googlach i lecisz po wszystkich stronach, które wujek google wywali szukając czegoś interesującego, jakiś konkretnych konfiguracji i ich opisów.
gromiz

Dzięki za naświetlenie sprawy.

A konkretnie dlaczego Sendmail nie jest polecany? Jest skomplikowany (pod jakim względem) czy po prostu niebezpieczny?

Będę starał się coś rozgryźć i nauczyć. Jak napotkam konkretny problem dam znać.
dhapollo
Beginner

Post autor: dhapollo »

Pozwolę wtrącić swoje 3 grosze jako początkujacy "admin" i do tego do testu polecam iRedMail-0.6.1 darmowa paczka ze wszystkim (co do poczty potrzebne) np dostęp. do poczty przez www, baza domen i użytkowników w mysql, imap, pop3... Opis instalacji znajdziesz na stronie pakietu (zapytaj Google), a nawet jest filmik na stroni: http://www.youtube.com/. Sama instalacja trwa około 5 minut. Podajesz kilka danych. Takich jak domena, hasła itp. Jeśli posiadasz serwer za ruterem to przekieruj odpowiednie porty. Pozostaje teraz tylko założenie domeny i kont dla użytkowników i mamy w pełni działający serwer pocztowy. Jeśli chodzi łącze internetowe to lipa. Na 99,99% twoje IP jest na listach spamerskich. Zacznij od sprawdzenia pod adresem: http://www.spamhaus.org/lookup.lasso. Ponadto TPSA daje IP z DHCP, jeśli tak to potrzebujesz zapoznać się z www.no-ip.pl

Jeśli chodzi o FTP, to zapraszam do lektury http://debian.linux.pl/content/338-prof ... w-15-minut jest tam duży zestaw informacji ftp, www, mysql.
gromiz

Dzięki za informacje. Szukam na temat serwerów różne informacje czytam i testuję. Pewne efekty są. Z ProFTPD w podstawowej konfiguracji nie mam problemów, bo wcześniej nieraz już testowałem ten temat. Tak jak FTP ustawiałem tak poczty nigdy i dlatego za wiele o tym nie wiem, ale zobaczymy szukam i testuje różne ustawienia.

Z przekierowaniem portów to wiem, jeżeli chciałbym aby z serwera mógł korzystać ktoś z zewnątrz, ale chyba żeby inne serwery mogły mi pocztę przesyłać to też muszę mieć otwarty port. Do spraw związanych z domeną dynamiczną używam dyndns, ponieważ router ładnie to obsługuję, ale tak na razie na domenie i routerze się nie skupiam, ponieważ próbuję chociaż to wystartować w lokalnej sieci.

A z tym IP które jest na listach spamerskich to wynika, że jeżeli uruchomię swój serwer SMTP i będę chciał dzięki niemu wysłać pocztę na swoje konto które mam w interia, to serwer ich odrzuci w ogóle moją pocztę, czy po prostu otrzymam emaila, że to spam? A jak wygląda to w sytuacji DSL, czy na takim łączu można używać własny serwer SMTP?
Awatar użytkownika
turox

Post autor: turox »

Sendmail jest stary, wielki, niemodułowy, niezbyt bezpieczny (bardzo dużo było na niego dziur w przeszłości, podobnie jak na inny flagowy produkt uniwersytetu Berkeley - Binda) i ma totalnie porypany plik konfiguracyjny, który wygląda jakby stworzył go kot, który łaził po klawiaturze. Szkoda się z tym męczyć. Zainwestuj w naukę postfiksa - to najlepszy obecnie moim zdaniem serwer SMTP, bardzo elastyczny i przy tym bardzo fajny w konfiguracji.
ODPOWIEDZ