Witam.
Nie wiem gdzie więc zakładam tu.
Namnożyło mi się ostatnio maszyn z Debianem na pokładzie, powoli wycofuję Fedory przejęte w spadku, nieaktualizowane chyba nigdy.
No i pojawił się problem z zarządzaniem tyloma maszynami, bo czasem są sytuacje, że muszę zrobić na wszystkich bądź na większości dokładnie to samo.
Czy znacie jakieś oprogramowanie umożliwiające takie operacje?
Może być pod system Windows jak i Linux, obojętne.
Zarz
- LordRuthwen
- Moderator
Nie bardzo wiem, co rozumiesz przez zrobienie tego samego.
Ale jeśli są to Debiany, to przecież większość operacji możesz oskryptować.
Opisz dokładniej.
Ale jeśli są to Debiany, to przecież większość operacji możesz oskryptować.
Tutaj nie bardzo Cię rozumiem, chodzi Ci o soft pod Windows'a do wykonywania operacji na linuxie?Czy znacie jakieś oprogramowanie umożliwiające takie operacje?
Może być pod system Windows jak i Linux, obojętne.
Opisz dokładniej.
1. Skrypty, skrypty, skrypty. Zdecydowanie najlepsze rozwiązanie.
2. W KDE jest taki fajny terminal (nie jestem pewien, czy on jest natywny KDE, czy dostępny też pod gnomem), w którym możesz ustawić, że wszystko podawane w aktywnej zakładce jest wysyłane do wszystkich zakładek jednocześnie. Przydatne do doraźnych rozwiązań. Niestety aktualnie nie mam tego terminala zainstalowanego (mam Gnome), a nazwy z pamięci nie podam, bo nie pamiętam...
2. W KDE jest taki fajny terminal (nie jestem pewien, czy on jest natywny KDE, czy dostępny też pod gnomem), w którym możesz ustawić, że wszystko podawane w aktywnej zakładce jest wysyłane do wszystkich zakładek jednocześnie. Przydatne do doraźnych rozwiązań. Niestety aktualnie nie mam tego terminala zainstalowanego (mam Gnome), a nazwy z pamięci nie podam, bo nie pamiętam...