B

Ogólne pytania dotyczące systemu
kfazzi

Błąd - Konqueror - nie można zamontować urządzenia

Post autor: kfazzi »

Witam
Mam następujący błąd w moim Debianie (zainstalowanym na wirtualnej maszynie):
przy starcie systemu (po załadowaniu) pokazuje się okienko z błędem:

Kod: Zaznacz cały

Nie można zamontować urządzenia.
Otrzymany komunikat błędu:
Nie ma takiego nośnika.
I dalej:

Plik lub katalog /media/PEN nie istnieje.
Problem w tym, że nie przekazuję pendrive'a do Virtualboksa (nie mam go nawet podłączonego), a przy starcie maszyny Debian i tak informuje, że nie może go zamontować (chociaż nie bardzo ma co montować).
Zapisało mu się gdzieś chyba, że montował pendrive i teraz przy starcie chce go zawsze montować.
Jak to usunąć? Nie mogę znaleźć rozwiązania (to drugie łatwo można by rozwiązać tworząc taki katalog ale to tylko markowanie połowicznego rozwiązania)?
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

Wprawdzie nie stosuję Konqa jako menedżera plików, jednak podobny problem pojawia się i w moim, wówczas, gdy np. zakończona została z nim sesja z włączonym pendrivem, a następnie otwarta nowa bez podłączonego pendrive'a. Menedżer próbuje przywrócić ostatnie ustawienia, ale nie ma co przywrócić, bo pendrive'a nie ma. U mnie (nawiasem mówiąc najczęściej jest to Krusader) rozwiązanie problemu jest trywialne: zignorować, wczytać jakikolwiek katalog i w następnej sesji nie powinien się już pojawić. Jeśli u Ciebie nadal tak będzie, przeglądnij pliki konqcoś znajdujący się w katalogu ~./kde/share/config (KDE4, ale jeśli pamiętam, to w trójce jest tak samo).
kfazzi

Post autor: kfazzi »

Próbowałem już podpięcia pendrive, zaimportowania go do VB, odpalenie debiana - ładnie się załadował pendrive, następnie go wymontowałem (najpierw w debianie, później odłączyłem) i nadal to samo. Próbowałem zgodnie z instrukcją olać powiadomienia, zaimportować nowy katalog (przekazałem do VB dysk wymienny), niestety po resecie maszyny dalej ten sam błąd.

Sprawdziłem rówznież plik który podałeś, czyli ~./kde/share/config/konquerorrc, jednak nic tam ciekawego nie znalazłem. Poniżej kod

[$Version]
update_info=kfmclient_3_2.upd:kfmclient_3_2

[FMSettings]
UnderlineLinks=false

[HTML Settings]
AutomaticDetectionLanguage=0

[KFileDialog Settings]
Automatic Preview=true
Autoplay sounds=true

[KonqMainWindow Toolbar Speech Toolbar]
IconText=IconOnly
Index=4

[KonqMainWindow Toolbar bookmarkToolBar]
Hidden=true
IconText=IconTextRight
Index=3

[KonqMainWindow Toolbar extraToolBar]
IconText=IconOnly
Index=0

[KonqMainWindow Toolbar locationToolBar]
IconText=IconOnly
Index=2

[KonqMainWindow Toolbar mainToolBar]
Index=1

[KonqMainWindow_Size]
Height 768=614
Height 959=960
Width 1024=819
Width 1168=1169

[SearchBar]
CurrentEngine=google
Mode=1

[Settings]
BgColor=0,0,0
BgImage=/usr/share/apps/konqueror/tiles/kde4ever.png
Wydaje mi się, że to przeglądarki konqueror'a dotyczy.

W pliku ~/.kde/share/config/mediamanagerrc znalazłem:

[/org/freedesktop/Hal/devices/storage_serial_Kingston_DT_Mini_Slim_000FEAFAAB49$
automount=false

[/org/freedesktop/Hal/devices/volume_uuid_B8C4_C3D0]
atime=false
flush=true
quiet=false
ro=false
shortname=lower
sync=false
uid=true
utf8=true

[Global]
AutostartEnabled=false
automount przy kingstonie moim zmieniłem z true na false (próbowałem również zakomentować te linijki) ale nie pomogło.
Ktoś ma jakieś pomysły?
ODPOWIEDZ