Kilka dni temu podczas aktualizacji wywalilo mi problem z zaleznosciami, mianowicie chcial usunac duzo pakietow. Odpuscilem sobie ta aktualizacje, ale zrobilem ja dzisiaj...no i coz, wywalilo mi mase pakietow z systemu, w tym gnome'a, wiec zainstalowalem go pozniej ponownie i znowu chce go wywalic mi z systemu.
exevo@debian:~$ sudo apt-get dist-upgrade
Czytanie list pakietów... Gotowe
Budowanie drzewa zależności... Gotowe
Obliczanie aktualizacji...Gotowe
Następujące pakiety zostaną USUNIÊTE:
dia-gnome ekiga evince fast-user-switch-applet gnome gnome-applets
gnome-control-center gnome-core gnome-desktop-environment
gnome-netstatus-applet gnome-office gnome-panel gnome-screensaver
gnome-session gnome-system-tools gnome-terminal gnome-utils nautilus
nautilus-cd-burner rhythmbox totem totem-mozilla totem-xine vino
Następujące pakiety zostały zatrzymane:
cpp cpp-4.1 gcc gcc-4.1 gcc-4.1-base libgcc1 libgcj-bc libstdc++6
0 aktualizowanych, 0 nowo instalowanych, 24 usuwanych i 8 nieaktualizowanych.
Konieczne pobranie 0B archiwów.
Po rozpakowaniu zostanie zwolnione 74,0MB miejsca na dysku.
Czy chcesz kontynuować [T/n]? n
Przerwane.
I w jaki sposob sprawic zeby nie bylo tych "zatrzymanych pakietow"? Nie moge teraz robic aktualizacji, bo jakas zaleznosc sprawia ze gnome idzie do kasacji...
A dlaczego robisz dist-upgrade? To przez to możesz mieć te problemy. dist-upgrade robi upgrade całego systemu, wedle sources.list, a samo upgrade tylko robi aktualizację paczek do najnowszych wersji. Spróbuj zatem samo upgrade.
ja tam zawsze (codziennie) robię dist-upgrade i jakoś problemów nie mam
tzn już mam pół Sid'a wymieszanego z experimental, bo dodałem repo do experimental normalnie - bez ustawiania priorytetu dla repo, ale jeszcze system stoi stabilnie, więc się tym nie przejmuję
Deathman, co do Twojego problemu, to spróbuj zaktualizować przy pomocy aptitude jeśli nie pomoże, to przynajmniej powie czemu pakiety są usuwane.
Zawsze używałem Dist-upgrade..w ten sposob mam pewnosc ze wszystkie elementy systemu są zaktualizowane. Tym bardziej, ze nie używam Linuksów od wczoraj i jakoś nigdy nie miałem problemow z zależnościami..lol..aż do dziś. Dobra, jeżeli ktos moze to bede wdzieczny za pomoc przy tym.
Następujące pakiety nie są używane i zostaną USUNIÊTE:
gaim-data kdelibs-data libarts1c2a libdaemon0 libecal1.2-6
libedata-cal1.2-5 libedataserverui1.2-6 libeel2-2.14
libexchange-storage1.2-1 libgdl-1-0 libgdl-1-common libgtkhtml2-0
libgtkspell0 libiw28 liblua50 liblualib50 libopenexr2c2a
myślę że jest spowodowane tym że nie używałeś wcześniej aptitude (albo na serio pakiety nie są używane, ale to by oznaczało że developerzy "pogodzili" apt i aptitude
myślę że możesz uaktualnić system przez aptitude (ale decydujesz Ty), bo chyba po tej aktualizacji będzie wszytko chodziło bez problemów (tak mi się wydaje).
Zrobilem kilka razy aptitude update na przemian z aptitude dist-upgrade...za kazdym razem pousuwalo mi kilka paczek (tych podobno problematycznych). I za piątym dist-upgradem uslyszalem :
Czyli co ja mam zrobic?! on mi chce usunac ciagle gnome'a!
przecież już zaktualizowałeś system, tylko nie możesz zaktualizować pakietów które mają niespełnione zależności (widocznie w repo czegoś brakuje), więc kolejne propozycje rozwiązują ten problem wywalając pół systemu, radzę poczekać, za parę dni pojawią się brakujące paczki w repo, a wtedy nie będzie już problemu.
tak więc system już zaktualizowałeś, więc możesz dać sobie dzisiaj spokój, a jutro/pojutrze/... przystąp jeszcze raz do aktualizacji, a wtedy może będą już te brakujące pakiety
Dobra, sytuacja na szczescie POWOLI jakos sie stabilizuje i juz mi nie chce usuwac polowy pakietow z systemu..fakt ze chce jeszcze wiele usunac ale uspokoil sie troche
Grunt to kontrola nad tym co sie ma a czego jeszcze nie. Osobiscie polecam korzystac z aptitude, przy usuwaniu aktualizowaniu nie ma problemow w przeciwienstwie do apt'a. Kiedys uzywalem TYLKO apt'a i system nauczyl mnie troche jesli chodzi o zaleznosci.....
A co do mojego dist-upgrade.... Nie mam zadnych problemow, np. w momencie pisania tego postu mam 50 aktualizacji do pobrania, wszystko sie ladnie sciaga i nic sie po drodze nie usuwa...... Zatem aptitude jest swietny
dzisiaj już wszytko się bezproblemowo uaktualnia (przynajmniej u mnie), a pakiety które nie były aktualizowane z powodu niespełnionych zależności teraz mają już zależności w repo i się aktualizują bez problemów.